Mindenki felvenne – csak nincs kit

iho/közút   ·   2016.11.01. 13:45
hianyszakmak0

„Hónapok óta halljuk partnereinktől, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt. A sajtóban rendszeresen jelennek meg megoldásjavaslatok a munkaerőhiány miatt kialakult helyzet kezelésére, megoldására. Szerettünk volna az MLBKT tagsága és közeli partnerei köréből valamivel árnyaltabb képet kapni, hogy fest a helyzet az ő vállalatuknál, iparágukban. 2016 októberében az MLBKT tagsága és levelező listájára feliratkozottak számára rövid kérdőívet küldtünk, hogy így ismerjük meg tagságunk és hírlevél olvasóink véleményét a munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban” – olvasható a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közleményében.

A kérdőívet végül kilencvenhét vállalati szakember töltötte ki. Az általuk képviselt cégek harmincöt százaléka ötven főnél többet, negyvennyolc százaléka kétszázötven főnél többet foglalkoztat; regionálisan jellemzően a közép-magyarországi és a dunántúli régióban találhatók. Az iparági besorolás szerint több mint ötven százalékot tesz ki a következő három szektorból érkező válaszok száma: a szolgáltatás, a járműipar és közlekedés, valamint az élelmiszeripar és mezőgazdaság.

„Megkérdeztük, hogy a vállalatok a következő 6–12 hónapban hogyan látják a munkaerő létszám alakulását a cégüknél. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók többsége (hatvanöt százaléka) munkaerő felvételt tervez, harmincnégy százalékuknál pedig változatlan helyzettel számolnak, mindössze egy százalékuk tervez elbocsátást. A kialakult hiányhelyzetet jellemzően munkaerő felvétellel kívánják enyhíteni, emellett azonban a belső hatékonyság javítása, a folyamatok újragondolása, vagy a belső átképzések is a tervezett eszköztár részét képezi. A keresett pozíciók a kitöltők által képviselt iparágaknak megfelelően heterogenitást mutatnak, de van néhány kiemelkedően keresett munkakör. Eredményeink több helyen összecsengenek a ManpowerGroup legfrissebb eredményeivel, ahol a top hiányszakmák között a gépkocsivezető és a betanított munkaerő is az élbolyban található” – áll az MLBKT összefoglalójában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek