Mini Transat: kedden rajtolnak

MTI/iho   ·   2013.10.28. 13:15
transat00
A versenynek Méder Áron személyében először lesz magyar résztvevője. A harminchat éves múltra visszatekintő viadal október 13-án kezdődött volna, de a szervezők egy közelgő vihar miatt a halasztás mellett döntöttek. Azóta újabb és újabb ciklonok követték egymást a térségben, a francia versenyzők többsége haza is tért néhány napra. Amint arról Méder Áron édesapja, Méder István hétfőn az MTI-t tájékoztatta, a harmadik magyar földkerülőnek számító vitorlázó volt az egyetlen, aki a hajóján töltötte az éjszakákat.

A franciaországi Douarnenez-ből először a Kanári-szigetekig (Lanzarote) tartó 2320 kilométeres távot teljesíti a nyolcvannégy fős mezőny, majd következik egy 5130 kilométeres szakasz a Karib-szigetekig (Point a Pitre).

Méder Áron hét kvalifikációs versenyen vett részt, valamint teljesítette az induláshoz szükséges 1000 mérföldes (1852 kilométer) távot, megállás nélkül. A harminchárom éves magyar hajós eddigi útjai során több mint 200 ezer kilométert vitorlázott.

A Mini Transat során tilos mindennemű kommunikáció a parttal, az indulók nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik.

Méder Áron Felicity nevű hajója a két kategória közül az olcsóbb kivitelezésű vitorlásoknak kiírt versengésben indul. A tizennégy ország résztvevői közül itt harmincegyen, a drágább és modernebb hajókat felsorakoztató kategóriában ötvenhárman szállnak vízre – biztonsági okokból többen nem indulhatnak.

Méder Áron – Kopár István és Fa Nándor után – a harmadik magyar szóló földkerülő, 2006–2009-es útja során negyven országot érintett, és 55 ezer kilométert tett meg.

A Mini Transaton a hajók hossza nem haladhatja meg a 6,5 métert.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek