Mit lehet föltölteni hat perc alatt? Például egy buszt!

iho   ·   2014.12.07. 11:15
hamburghibrid0

A fejlesztéseknek köszönhetően a buszok decembertől a 109-es vonalon tisztán elektromos hajtással közlekednek Alsterdorf és az újonnan épült elektromos autóbusz végállomás között. A Volvo 7900-as elektromos hibrid buszok tetején levő áramszedő sínek segítségével tölthető a lítium-ionos akkumulátor, amely a 150kilowattos elektromotorokat táplálja. A jármű wifin keresztül automatikusan kommunikál a töltőállomással, amelyek azonosítják az akkumulátor töltöttségi szintjét. Az áramszedők a töltőoszlopba vannak beépítve és amikor a busz elég közel ér a töltőponthoz, elég csak a rögzítő féket aktiválni, hogy a töltés automatikusan elkezdődjön.

(fotó: Siemens)

A töltőoszlop áramszedői leereszkednek a jármű tetején levő sínekre, a busz földelése ekkorra már megtörténik és megkezdődik a töltés, amelyet a rendszer folyamatosan szabályoz és illeszt az adott töltöttségi szinthez és akkumulátor típushoz. A töltés mindössze 6 percet vesz igénybe, ehhez a gyors töltőállomások közvetlenül a két végállomás mellé vannak telepítve. A teljes töltöttségi szint elérésével automatikusan, illetve szükség esetén a rögzítő fék feloldásával azonnal befejeződik a töltés. A hamburgi gyorstöltő rendszer a Siemens legújabb fejlesztése az elektromos buszokhoz épített nagyteljesítményű töltőrendszerek terén.

– Innovatív töltési infrastruktúránk, amelyet ezek a hibrid buszok is használnak majd, határozott lendület ad Hamburg e-mobilitásának és jövőbe tekintő közösségi közlekedésének, amelyre igazán büszkék vagyunk – mondta Andreas Laske, a Siemens eBus Solutions projektmenedzsere.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek