Múzeumok Éjszakája 2016-ban is!

iho   ·   2016.06.23. 20:10
00kicsi

Immár régi hagyomány, hogy a Szentivánéjhez legközelebb eső hétvégén kitárják kapuikat a múzeumok, meg lehet tekinteni több olyan létesítményt is, ahova máskor nem juthatunk el. Az idei rendezvények június 25-én, szombaton, hivatalosan este hat órakor kezdődnek, és éjjel két óráig tartanak.

Könnyebb felsorolni (mert rövidebb), hogy mi nem lesz a 2016-os Múzeumok Éjszakáján. A városligeti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az átépítés előkészületei miatt tart zárva, és idén nem utazhatunk a Deák tértől Budára tartó nosztalgiavillamosokkal sem a Bartók Béla úti pályarekonstrukció miatt.

A MÁV csoport idén is több helyszínen mutatja be a hétköznapokban nem látható tevékenységét. A Budapesti Járműbiztonsági Igazgatóság (Keleti pályaudvar, kocsiműhely) udvarán a Rába 43-as (kormányzati előfutó) motorkocsit és több pályafenntartási járművet lehet megtekinteni, és a korábbi évekhez hasonlóan lesz emelési, mérési bemutató is. Itt tekinthető meg majd az Utasellátó vándorkiállítás, továbbá vasútszimulátorral, modellkiállítással várják a látogatókat. Szegeden két helyszín is várja a vasút barátait: a rendező-pályaudvaron az M47-es Dácsián utazáson kívül egy Gigantot és egy Csörgőt szemlélhetünk meg közelebbről, a Vasúttörténeti Alapítvány kiállítása mellett Bencs Zoltán szegedi témájú terepasztala is látható. Az üzemirányító központ este nyolctól tízig, félóránként induló, húszfős turnusokban fogadja az érdeklődőket, akik betekinthetnek a vonatkövető és a forgalomirányító rendszerek rejtelmeibe. A Pécsi Járműbiztosítási Igazgatóság nagykanizsai fűtőházában három turnus indul, 18.30-kor, 20.00-kor és 21.30-kor teljes körű telephely-bemutatóval kedveskednek. Debrecenben a javítóműhelyt lehet alaposan körbejárni, 18–20 óra között három turnus indul. A Magyar Vasúttörténeti Park állandó kiállításain kívül a mécsesekkel megvilágított veterán mozdonyokban gyönyörködhetünk, lesz éjszakai lóvasutazás, fordítókorongozás, sínautózás, mozdonyparádé, belülről is meg lehet tekinteni a Hargita motorvonatot, az M46-os dízel- és a V60-as villanymozdonyt.

Koszorús Kandó a 2012-es Múzeumok Éjszakáján (Kemsei Zoltán felvételei)

Budapest egyetlen nosztalgiajárata a gödöllői HÉV vonalán közlekedő, MVIII típusú motorkocsi lesz, a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumban a népszerű „kismetró” 120 éves történetéből válogatott fotókiállítást tekinthetünk meg.

Országszerte több kisvasút is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényeihez. A lillafüredi, a pálházai, a kaszói, a kemencei, a szobi és az almamelléki kisvasúton közlekedik szentivánéji különjárat, a részletes programok, menetrendek a kisvasut.hu oldalon tekinthetők meg.

Az Aeropark is látványos programokkal készül. Idén először történelmi sétarepülésekre is sor kerül, amelyek a műemlék 1-es terminálról indulnak, a Goldtimer Alapítvány Li-2 repülőgépével. A program központja a 2-es terminál melletti Aeropark repülőmúzeum lesz, ahol neves magyar kapitányok mutatják be a kivilágított pilótafülkéket és földi kiszolgáló eszközöket. Lesz mentő-, tűzszerészeti, katasztrófavédelmi bemutató, repülőgép-szimulátor és autózás oldtimer repülőtéri járművekkel.

A gyerekek légiutas-kísérő tanfolyamokon vehetnek részt (17:00, 17:30 és 19:30 kezdettel), a rendezvénysátorban pedig pódiumbeszélgetések, előadások várják az érdeklődőket. A múzeum ajándékboltja és kávézója igazi repülős szuvenírekkel valamint hideg italokkal és meleg ételekkel várja a látogatókat.

A nap szenzációja a Goldtimer Alapítvány HA-LIX lajstromjelű, 1949-ben gyártott utasszállító repülőgépe lesz, amellyel Budapest feletti sétarepülésre nyílt lehetőség az este folyamán. Az Aeroparkból az 1-es terminálról induló járatokhoz a BKV Zrt. által felújított, Malév színeket viselő történelmi Ikarus 55 „Faros” veterán autóbusza szállítja az utasokat. A program népszerűségét jelzi, hogy a meghirdetés után minden hely azonnal, elővételben elfogyott.

Az Aeropark a repülők mellett más nosztalgiajárművekkel is kedveskedik majd

Az előzetes regisztrációhoz kötött autóbuszos reptérlátogatásokra ezen a hétvégén már betelt az összes hely, de későbbi időpontokra még regisztrálhatnak az érdeklődők a http://www.repterlatogatas.hu oldalon, ahol megtalálhatóak a minden pénteken és vasárnap induló egyéni látogatások időpontjai.

A Múzeumok Éjszakáján az Aeropark és a Deák tér között egy repülőtéri nosztalgia autóbuszjárat fog közlekedni, melyet az LKK és a BKV közös értékteremtő projektjeként elkészült Malév-festésű utas beszállító Ikarus 280 csuklós busz fog teljesíteni. A járatok részletes menetrendje és útvonala a csatolt közleményben olvasható.

Az ingázó autóbuszon a Múzeumok Éjszakája karszalag érvényes, amely a járművön is megvásárolható! A parkolás az Aeropark látogatói számára két óra időtartamban ingyenes, de a várható zsúfoltság miatt célszerű autóbusszal érkezni.

Részben a közlekedéshez kapcsolódik a Kiscelli Múzeum vadonatúj kiállítása, amelyet a Széll Kálmán tér átépítésének okán nyitottak meg. A térrel kapcsolatos régi relikviák – például itt látható az az eredeti utcai óra, amely alá annyi randevút beszéltek meg – mellett a térhez valamilyen formában kötődő színészek, zenekarok lépnek fel.

Mivel közlekedjünk a Múzeumok Éjszakáján? A MÁV-Start és a GYSEV félárú alkalmi menettérti jeggyel könnyíti meg a kiállításokra utazók dolgát, valamennyi állomásról Budapestre (Déli, Keleti, nyugati pályaudvar, Kelenföld és Zugló állomások), Nagykanizsára, Szegedre, Kecskemétre, Debrecenbe és Szombathelyre lehet kedvezményesen utazni, az érvényesítéshez elegendő a Múzeumok Éjszakája karszalagját felmutatni. Budapesten hat buszjárat is indul: az észak-pestivel (1-es) az V., VI. kerületek, a budaival (2-es) a Vár és környéke, a dél-pestivel (3-as) az Andrássy út, a Hungária körút, az Üllői út mentén elhelyezkedő múzeumok érhetők el. A 4-es (Ludwig-járat) a Ferencvárosba, a XI. és a XXII. kerületekbe, az 5-ös (Óbudai járat) a III. kerületbe, a 6-os Szentendrére viszi az utasokat.

A kiállításokról és a közlekedésről részletesen a Múzeumok Éjszakája honlapja ad tájékoztatást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek