Napelemes hajóval a környezettudatos közlekedésért

Arnold Balázs   ·   2011.11.05. 20:00
kiskep_ps

A világ legnagyobb napelemes hajója tizennyolc hónapos világ körüli úton van, és nemrég kötött ki Szingapúr kikötőjében. A harmincegy méter széles, tizenöt méter hosszú, kilencvenöt tonnás katamaránt 537 négyzetméternyi napelem borítja, melyek egy napsütéses napon 127 lóerőnek megfelelő, 94 kilowattnyi teljesítményt képesek leadni. A termelt energia 75 százalékát fordítják a hajó meghajtására, az utazósebesség pedig öt-tíz csomó óránként. A maradék energiát a hajó többi rendszere emészti fel, a navigációs berendezésektől kezdve a WC öblítéséig.

A monacói indulás<br>(képek forrása: www.planetsolar.org)

Maga a hajó a 39 éves Raphael Domjan ötlete. A svájci mentősofőr annak idején egy izlandi túra során elképedve tapasztalta, milyen gyorsan olvadnak, tűnnek el a gleccserek, és ennek hatására gondolkozott el azon, hogy valahogyan fel kell hívnia a világ figyelmét a globális felmelegedésre. „Hogyha mi el tudunk menni egy ekkora útra ezzel a hajóval, ezzel a nagy hajóval, és mindent pusztán a napenergia működtet, a motorokat, a számítógépet, a telefont, szóval mindent, akkor ez azt jelenti, hogy otthon, a mindennapi életünket is képesnek kell lennünk pusztán a napenergiára támaszkodva élnünk” – mondta Raphael Domjan. Christian Ochsenbein, a hajó fedélzeti mérnöke hozzátette: borús idő esetén a hajó három napig képes korlátozás nélkül üzemelni, de persze nem szeretik, ha esik az eső. Olyankor inkább csökkentik a sebességet, mintsem kimerítsék az akkumulátorokat.

A PlanetSolar 2010 szeptemberében indult útnak Monacóból, átkelt az Atlanti-óceánon és a Panama-csatornán, jelenleg pedig a Csendes-óceánt járják. A következő megálló az indiai Bombay (Mumbai). Ezután a Földközi-tengert átszelve a Szuezi-csatornán szeretnének visszajutni Monacóba, az érkezést 2012 májusára tervezik. A hajó francia kapitánya, a hatfős legénységet irányító Erwann Le Rouzic elmondta, hogy a technológia hibátlan, amire szükség is van, hiszen az anyatermészet nem fukarkodik a kihívásokkal. „Bolygónk déli féltekéjén hajózva mindig esőbe, erős szélbe és nagy hullámokba botlik az ember, és ezeken a viharokon csak nagy türelemmel és alázattal lehet keresztüljutni, hiszen a természettel szemben az embernek muszáj szerénynek lennie” – magyarázta a kapitány. Minden kikötőben örömmel fogadták a hajót és az általa közvetített üzenetet. Az ENSZ szerint a hajózás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csak öt százalékáért felelős, és a csapat reméli, útjuk során a közvélemény felé is kedvezőbb képet festhetnek eme közlekedési ágazatról.

Miami környékén szeli a habokat a PlanetSolar

„Egy nap nem lesz több olaj sehol sem. Lehet, hogy ötven, száz vagy kétszáz év múlva jön el ez a nap, de egyszer eljön, és akkor mi lesz? Vajon van más módja is annak, mint ahogyan ma él az ember? – teszi fel a kérdést Domjan. – Ha a PlanetSolar befejezi a küldetését, a legénysége elmondhatja majd, mert ők maguk lesznek a bizonyíték rá, hogy igen. A válasz pedig a Nap és a napenergia.”

A hajó útja nyomon követhető a www.planetsolar.org weboldalon.

Kapcsolódó hírek