Napokon belül dönt a kormány a BKV-ról

Kecskés Ágnes   ·   2012.01.31. 16:23

Napokon belül megszülethet a döntés a BKV finanszírozásáról – közölte keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Tarlós István elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök meghívására a kormány keddi ülésén részletesen ismertette a BKV helyzetét, illetve három fő problémáját és a főváros megoldási javaslatait.

A főpolgármester szerint a működés finanszírozásának bizonytalansága 22 éve gond. Jelenleg 73 milliárd forint a közlekedési társaság működési hiánya, bár tavaly – hosszú évek óta először – nem kellett működési célú hitelt felvennie a cégnek. A másik súlyos gond az adósságállomány rendezése. Az idén ebből 54 milliárd forintot kell visszafizetni, 39 milliárdot áprilisig. A harmadik probléma, amit kezelni kell, a járműállomány elhasználtsága.

A főpolgármester a főváros megoldási javaslatai kapcsán kijelentette: gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy bevezetik a havi 10 ezer forintos útdíjat. Közlése szerint ez az V. kerületi polgármester javaslata volt, így került be a főváros által a kormánynak benyújtott megoldási alternatívák közé. Tarlós István úgy fogalmazott: „most már egyetértünk abban, hogy az útdíj bevezetését egyikünk sem támogatja.” (Az említett polgármester Rogán Antal, aki egyben fővárosi és parlamenti képviselő is.)

412-es Ikarusát próbálja életre kelteni egy sofőr a Nyugatinál<br />(fotó: Arnold Balázs)

A főpolgármester a kormány döntését nem kívánta megelőlegezni. Csak annyit mondott: már nem annyira pesszimista, mint egy nappal korábban.

A főváros egyebek mellett a 32 milliárdos állami normatíva zárolásának feloldását kéri, az önkormányzat által előteremtett 20 milliárd forint mellé 20 milliárd forintos állami támogatást erre az évre, és azt, hogy a kormány biztosítsa annak lehetőségét, hogy a főváros többletbevételhez jusson.

Kapcsolódó hírek