Nyári vágányzárak Budapesten: Hűvösvölgyben kezdődnek munkálatok, az 50-es meg éppen újraindult

iho/vasút   ·   2023.06.12. 09:00
00_3-as_villamos

Véget ér az 50-es villamosvonal 2023-ra tervezett felújítása, újra járnak a szerelvények a Határ út és Pestszentlőrinc között. A korszerűsítésnek köszönhetően június közepétől még több alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű CAF-villamos közlekedhet a vonalon. Nyáron több helyen kell vágányzárral járó felújításokra készülni a fővárosban: a többi közt megújul a hűvösvölgyi vonalak infrastruktúrája, így ősztől már ott is közlekedhetnek a modern, alacsony padlós villamosok.

A felújítási munkáltok befejeztével, június közepétől munkanapokon csúcsidőben már egyidejűleg hat CAF-szerelvény közlekedik az 50-es villamos vonalán. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden második villamos korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz ezen a vonalon. A BKK arra törekszik, hogy a fővárosban rendelkezésre álló modern CAF-villamosokkal a lehető legtöbb vonalon találkozzanak a budapestiek, és minél több vonalon lehessen alacsony padlós járművel utazni.

Az 50-es vonalon zajló munkálatok egy részét már tavaly elvégezték, de az áramellátási rendszert idén korszerűsítették. A beruházásra azért volt szükség, mert a CAF-villamosok a jobb menetdinamikai tulajdonságok, valamint a légkondicionáló berendezés miatt a korábbi járművekhez képest magasabb áramfelvételt igényelnek. Ezért meg kellett erősíteni a tápkábelhálózatot, valamint több helyen cserélni kellett a felsővezeték tartóoszlopait is.

Folytatódnak a felújítások

Az 50-es villamos vonalát érintő munkák után idén nyáron több helyen is fejlesztik majd a villamosközlekedés infrastruktúráját a fővárosban. Ezek közül a legjelentősebb a hűvösvölgyi villamosok vonalát érintő fejlesztés: a június 17-étől a nyár végéig tartó munkák során több helyen átépítik a megállókat, egyes szakaszokon felújítják a vágányokat, ezáltal alkalmassá teszik a szakaszt a CAF-villamosok közlekedésére. Emiatt június közepétől az iskolakezdésig az 56-os és a 61-es villamosok csak a dél-budai végállomások és a Széll Kálmán tér között járnak majd.

A nyári felújítás ideje alatt a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között villamospótló buszokkal lehet majd utazni. A pótlóbuszok a gyors és egyenletes követés érdekében több helyen buszsávban haladnak majd, emiatt közúti változásokra is kell készülni a környéken közlekedőknek. Június közepétől már az 56-os és a 61-es villamosok vonalán is megjelennek a CAF-villamosok, így például a budafoki és a krisztinavárosi szakaszon is közlekednek majd az alacsony padlós szerelvények. A korszerűsítés végeztével, szeptembertől már Hűvösvölgyben is megjelennek majd a modern, alacsony padlós járművek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek