Nyugdíjba küldi a régi Ikarusokat Isztambul

Ács Attila   ·   2012.02.18. 17:00
conectog_fooldal

A 13 milliós török metropoliszban az autóbuszközlekedés részaránya 14 százalék, ez szám szerint azt jelenti, hogy a csaknem 470 vonalon évente 435 millió utast szállítanak. Háromezer busz a helyi közlekedési vállalat, az IETT tulajdonában van, de emellett további 1400 jármű közlekedik alvállalkozásban. Az IETT buszparkjának körülbelül a fele származik a Mercedestől: megtalálhatók a helyben gyártott O345 és O345G típusok ugyanúgy, mint a szóló és csuklós német Citarók, illetve a zárt pályán közlekedő négytengelyes Capacityk.

Mercedes-Benz Conecto G<br>(fotó: Daimler Buses)

Az IETT és a Mercedes kapcsolata immár negyven évre nyúlik vissza, és a jelek szerint tovább erősödik: a közelmúltban megkötött szerződés értelmében 2012 szeptemberéig 221 Conecto G áll forgalomba Isztambulban. A járművek hivatalosan 155 személy szállítására alkalmasak, teljesen alacsonypadlósak, négyajtósok és kamerákkal, valamint LCD monitorokkal is fel lesznek szerelve. A gyártás a Mercedes hosderei gyárában történik majd, a buszokra öt év garanciát vállal a cég.

Az új jövevények nagyrészt Ikarusokat küldenek nyugdíjba. Ezeket a ’90-es évek elején vásárolta az IETT és jelenleg még körülbelül ezer van forgalomban belőlük, 260-asok és 280-asok egyaránt.

Néhány évvel ezelőtt egyébként ismét magyar járművek beszerzése mellett döntött a cég: akkor több mint 50 kéttengelyes emeletest vásároltak a debreceni MJT-től.

Kapcsolódó hírek