Önvezető autók tesztpályája épül Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.11.21. 18:30
bmwtest_01

A BMW autógyár a csehországi Sokolov közelében épülő multifunkciós technológiai központ építésére 2 milliárd 550 millió cseh koronát (30 milliárd 600 millió forint) fordít a tervek szerint. Az önvezető autók tesztpályája legalább 250 főnek ad majd munkát. A BMW autógyár szerint összesen 450 munkavállalót foglalkoztatnának, azt viszont nem tudni, hogy ezek a BMW munkavállalói lesznek, vagy beszállítóknál dolgoznak majd.

A látványterv forrása: BMW Group

A BMW autógyár 528 millió korona (6 milliárd 400 millió forint) értékű befektetésösztönzési támogatást kapott a cseh kormánytól az Északnyugat-Csehországban létesülő önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas próbapálya megépítésére. A befektetési projekt jelentős előrelépésnek számít a technológiai újítások terén. A kormány által jóváhagyott befektetésösztönzés a telek megvásárlására ad támogatást, valamint jövedelemadó kedvezményt takar.

Az önvezető és elektromos autók tesztelésére alkalmas próbapálya Karlovy Varytól 20 kilométerre, nyugatra fekvő Sokolov mellett, közel a német határhoz épül meg 525 hektárnyi területen. A tesztpálya mindössze két és fél órányira van gépkocsival a BMW fő kutató- és fejlesztési központjától, a FIZ-től (Forschungs und Innovationszentrum). A tesztpályák teljes hossza több mint 100 kilométer hosszú lesz, az első teszteket várhatóan 2021-ben végezhetik majd, az egész technológiai központ 2025-re készülhet el.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek