Összefogott a két volt fűzfői Bobó

Vörös Attila   ·   2020.05.28. 18:30
69_2bobo

33 kocsi, 428 méter, 1870 tonna – ezt a vonatot hozta meg Párkány felől Soroksári út rendezőbe szerdán délelőtt a PKP Cargo. A szerelvény rakománya műtrágya, amit a Szabadkikötőben rakodnak ki. A PKPC Szabadkikötőbe tartó vonatait a MÁV-REC Kft. szokta áthúzni Soroksári útról Csepelre, ez most is így történt. A REC-es Kocúr motorikus betegsége miatt most nem tudták bevetni a 740-est a feladatra, így a kikötőben állomásozó klasszikus ipari Bobókhoz nyúltak. Az A25 007-es előbb a Mahart Container Centerből egy GYSEV cargós konténervonatot továbbított Sorútra, majd ott a műtrágyavonat élére állt. Hogy a Gubacsi hídra vezető emelkedőn sikeresen feljusson a nehéz szerelvény, a másik trimanos Bobó érkezett segítségül, a két ex-fűzfői gép így már sikerrel célba juttatta a műtrágyavonatot.

Manapság viszonylag ritkán láthatunk két, klasszik Bobóval továbbított tehervonatot! (képek: Vörös Attila)

A két Bobó életútja korábban is összefonódott már: a balatonfűzfői iparvasúton szolgáltak hosszú évekig. Innen előbb a 083-ast mentették ki 2014-ben, a Bobóért a 010-es Nohab kocogott le a még üzemelő Hajmáskér–Vilonya-Királyszentistván–Balatonfűzfő útvonalon. A gépet Komáromban hozták harcképessé a Lok-Szer Kft. műhelyében, miután elkészült, a gödöllői Triman Kft. tulajdonában előbb a MÁV Nosztalgiánál, majd máig is a MÁV-REC Kft.-nél dolgozott bérmunkában – évek óta a Szabadkikötőben.

A 083-as tolja a Szabadkikötőben a szerelvényt

A 007-es kalandos életútjáról külön cikkben is megemlékeztünk annak apropóján, hogy a sikeres 2018 augusztusi hatósági próbája után ősztől ez a gép is újra aktív életet kezdett élni. Jelenleg mindkét Bobó a Szabadkikötőben van, a gyengélkedő Kocúr miatt pedig legalább egyikük szinte biztosan feladatot kap minden nap – egyszerre két tolatómozdony aktív a csepeli kikötőben. Természetesen az is gyakori, hogy a két trimanos ex-fűzfői Bobót röffentik be a kiszolgáláshoz, de a MÁV-REC további két Bobót (jelenleg: 449 023 és 449 028) is a Kikötőben tart szükség esetére.

A 007-es pedig egy újabb konténervonattal kel át a Gubacsi hídon

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek