Ötből ötször: Budapest újra a régió legjobb repülőtere

iho   ·   2018.03.23. 13:45
cim3a

Ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját, adja hírül a reptérkezelő Budapest Airport.  Az utasok szavazatain alapuló legnagyobb iparági elismerés történetében korábban még sosem fordult elő, hogy a régióban ugyanaz a repülőtér öt egymást követő évben is elnyerje ezt a díjat. A Skytrax tekintélyes, londoni székhelyű légiközlekedési tanácsadó cég, amely évről évre összeállítja a légitársaságok és repülőterek globális és regionális ranglistáját.

(fotók: Budapest Airport)

Ezúttal Stockholmban, az itt megrendezett gálaesten adták át a Skytrax díjait, amelyek értékét különösen növeli, hogy világszerte több tízezer utazó megkérdezése alapján állítják össze a listákat. Mivel anonim felmérésről van szó, az érintettek az eredményt semmilyen módon nem tudják befolyásolni. A Skytrax utaselégedettségi szondája a világ legnagyobb független, szakmai felmérése.

A szavazás összesen 36–39 különféle kategóriára terjed ki, a repülőtéri szolgáltatások minőségét és a termékek minőségét is ellenőrzik, az indulástól egészen az érkezésig. A tájékoztatási rendszerekre és a személyzet munkájára és kedvességére is rákérdeznek, fontos része a felmérésnek a repülőtér biztonsága, a kereskedelmi és más szolgáltatások mellett a tisztaság és a komfort.

„A sorrendben ötödik Skytrax-díj egyúttal az egész budapesti repülőtéri közösség munkájának az elismerése” – hangsúlyozta Jost Lammers. A vezérigazgató hozzátette: „Az már csak hab a tortán, hogy tavaly ráadásul majdnem két millióval több utas fordult meg nálunk, mint egy évvel korábban. A budapesti repülőtér nemcsak az egyik legnagyobb ütemben fejlődő légikikötő Európában, hanem a növekedés mellett képes minden téren kiváló szolgáltatást nyújtani az utasoknak.” Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója elmondta, a 2017-es év a Budapest Airportnál a gyors növekedés éve volt. Tavaly 14,5  százalékkal több utas érkezett és indult Budapestről, mint 2016-ban, így az utasok száma a teljes évben meghaladta a 13,1 millió főt.

Ami a teljes listát illeti: idén is – hatodszorra! – a szingapúri Changi lett a világ legjobb repülőtere, utána következik a szöuli Incheon, a tokiói Handea, Hong Kong, illetve az új katari reptér, a Doha Hamad. Csak a hatodik helyezést sikerült elcsípnie a legjobb európai légikikötőnek, Münchennek, de utána ismét egy japán jön a sorban: Nagoya, majd Heathrow, Zürich és Frankfurt fért még bele az első tízbe. Nem túl jó a véleménye az utasoknak az amerikai kontinens repterekről, Vancouver a 14., Denver a 29., viszont szomszédaink közül Bécs a 17. helyet tudta elcsípni. Budapest a globális összesítésben most a kilencvenedik, megelőzve többek közt Brüsszelt, Prágát és Varsót.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek