Öttonnás kínai rekord: pályán a Chinasat-11

iho   ·   2013.05.03. 08:35

A startra Hszicsangból, egy Hosszú Menetelés-3B hordozórakétával került sor – adja hírül az Űrvilág űrkutatási hírportál. Az állami tulajdonú China Satellite Communications vállalat kezelésébe kerülő űreszköz geostacionárius pályára kerül, ahonnan ázsiai, afrikai és ausztráliai felhasználókat szolgál majd közvetlen televíziós műsorsugárzással és széles sávú adatátvitellel. A Chinasat-11 jelű műhold tervezett élettartama 15 év.

A műhold az eddigi legnagyobb tömegű és teljesítményű kereskedelmi kommunikációs űreszköz, amely Kínában épült. A közel 5 tonnás, összesen 45 C- és Ku-sávú transzponderrel felszerelt műhold gyártója a China Academy of Space Technology cég. Mivel a kapacitás egy részét bérbe adták Srí Lankának – ahogyan ez a 2012 novemberében indított Chinasat-12 esetében is történt –, a műholddal SupremeSat-2 néven is találkozhatunk a hírekben.

Ez volt Kína idei második űrindítása, világviszonylatban pedig már a huszadik.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.