Ötven új csuklós Mercedes-busszal újul meg jövőre a fővárosi járműpark

MTI/iho   ·   2024.06.14. 12:00
mercedes_citaro_bkk

Az új járművek üzemeltetésére kiírt tender nyertesével, az ArrivaBus Kft.-vel csütörtökön írta alá a megrendelésről szóló tízéves szerződést a BKK.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát buszok 2025 második felétől ütemezetten állnak forgalomba annak köszönhetően, hogy a BKK a lejáró operátori szerződés pótlásául közbeszerzési eljárást folytatott le közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére.

Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot: a cég a Mercedes-Benz legmodernebb, alacsonypadlós Citaro G típusú autóbuszaival nyújtja majd a szolgáltatást, aminek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. A buszok megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek, akadálymentes kialakításukkal eleget tesznek az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak, vagy a babakocsival közlekedők igényeinek, továbbá olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek – például tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagyméretű monitorok –, amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

A lejáró operátori szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd. Hamarosan további ötven csuklós, valamint ötven szóló dízelautóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet.

A fővárosi önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhető Budapest megteremtése mellett, ezért a fennmaradó kilencven busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – ötven szóló, húsz csuklós és húsz midi – autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.

(Nyitóképünkön az ArrivaBus által korábban beszerzett és a BKK rendelkezésére bocsátott, második generációs Mercedes-Benz Citarók egyike. Kép forrása: BKK)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.