Ötvenhat, mint mozdonydekoráció

iho   ·   2016.10.27. 17:19
00kicsi

Az 1956-os Emlékbizottság és a MÁV-csoport közösen idézi meg a forradalom hőseit a mozdonymatricázással és idősebb Kamuti Jenő egykori MÁV vezérigazgató-helyettes és az 56-os Forradalmi Bizottság elnöke emlékére avatott táblával.

(fotó: Lovas Gábor)

1956 októberében a vasutasok is csatlakoztak a forradalomhoz, a vasúti hírközlést is a forradalom szolgálatába állították. Hat évtizeddel később a Keleti pályaudvaron felavatták idősebb Kamuti Jenő emléktábláját, és a forradalmi megemlékezés plakátjaival harmonizáló matricázást kapott a 470 001-es pályaszámú Siemens villanymozdony is. A rendezvényen Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, édesapja emléktáblája előtt elmondta: a tábla nemcsak neki, hanem a vasutasok összetartásának is emléket állít. Dávid Ilona MÁV elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy idősebb Kamuti Jenő vezetésével a vasút nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a forradalom napjaiban a főváros lakossága élelmiszerhez juthasson.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek