Papíralapú jegyből a papíralapú jegybe

Bánhidi Emese   ·   2014.05.08. 21:15
berletpenztarcim

Cikkünk megjelenése után egy nappal közleményt adott ki a BKK, amelyben azt írja, hogy május 13-tól ügyfélbarát változások lépnek életbe. A dokumentum szerint a jegypénztárainál fokozatosan vezetik be a jegyek és bérletek helyben nyomtatását, és a már átalakított pénztárakban történő bérletvásárláskor ezentúl minden utasnak meg kell adnia a BKK-s arcképes bérletigazolványuk számát, vagy egyéni választásuk szerinti más, személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványuk azonosító számát. Fontos változás, hogy vásárláskor nem kell igazolni a személyazonosságot, azaz nem kell bemutatni az erre alkalmas igazolványt, de a bérletvásárlás feltétele az igazolványszám (azonosító szám) bediktálása, illetve átadása.

A közleményt teljes terjedelemben itt olvashatják.

Korábban írtuk:

Kód is kell, meg arckép is, meg speciális hőpapírra nyomtatják – mindez a nehezebb hamisíthatóság kedvéért. Viszont nem kötelező megadni a kódot, használható még a régi bérletforma is.

Az ügyfélkártya csupán az igazolványszámok nyilvántartásában segít, hiszen így mindig kéznél vannak a szükséges adatok. A fizetést megelőzően a bérletszelvényre rávezetett számot jól láthatóan a pénztárgép kifelé mutató kijelzőjén személyesen ellenőrizni tudják az utasok.

A közösségi oldalakon máris hatalmas tiltakozás indult, sokan azt írták, hogy ezzel az intézkedéssel a BKK csak az utasok idegeivel játszik. A változás 85 millió forintba került. A BKK, és személy szerint Vitézy Dávid arra számít, hogy ezzel két legyet ütnek egy csapásra. Egyrészt a ma használatos, sokszínű és különböző papírból készülő bérletkavalkád helyett egyetlen alapanyagra nyomtatják majd a teljes bérlet-kínálatot, másrészt pedig az éves szinten több mint 2 milliárd forintos bevételkiesés drasztikus mérséklésével is számolni lehet.

Szakértők szerint kicsivel kellett volna több pénzt rászánni, és bevezethették volna az elektronikus jegyet, amely tényleg kizár mindenfajta hamisítást és bliccelést. Írtunk már arról, hogy Londonban bosszúság, sorban állás, és mindenfajta komplikáció nélkül „fizetnek” az Oyster kártyával. Van még mit tanulnunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek