Pofás kis közlekedési ünnepet tartanak a csehek a hétvégén

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.21. 14:00
451

A Prágai Integrált Közlekedés Napján a Békapofa mellett egy kék csuklós Ikarus is szállít utasokat Kutná Hora környékén. 

Már sokadszor, évek óta rendszeresen megrendezik a Prágai Integrált Közlekedés (Pražská integrovaná doprava – PID) napját, amelyet igyekeznek minden évben más-más helyszínen megtartani. Idén Kutná Hora lett a nyertes, ez a közép-csehországi város egyébként is nagyon felkapott a hazai és külföldi turisták körében. A közlekedési ünnepség központi helyszíne idén Kutná Hora-město állomás lesz, ami a város központjához közelebb is fekszik, mint a hlavní nádraží. Április 22-én, szombaton minden a közlekedésről és a mobilitásról szól majd Kutná Horán. 

A ČD egyik legújabb villamos motorvonata, az InterPanter

Az érdeklődők és oda látogatók retró vonatokat, buszokat próbálhatnak ki, de jelen lesz a modern kor is. A menetrend szerint már nem közlekedő, történelmi járművek, valamint a Cseh Vasutak legújabb szerelvényei is elindulnak április 22-én reggel Prágából, hogy különvonatként elvigyék az utasokat a helyszínre (este pedig vissza). Ezen a napon a kutná horai nagyállomás (Kutná Hora hl.n.) és a helyszín között, ami a városi vasúti megálló (Kutná Hora-město), egy retró motorvonat pendlizik majd. A városi vasúti megállótól négy különböző útvonalon, négy különböző retró autóbusz is köröz egész nap, sőt a helyszínen kísérőprogramokkal is várják a látogatókat. Lesz kolbász- és sörsátor is. 

Csehországban Harmónikának is becézik az Ikarus 280-ast

A 451-es sorozatú, Békapofa becenévre hallgató villamos motorvonaton kívül kilátogat egy InterPanter is, mint a modern kor képviselője, ez az a vonat, ami nem is olyan sokára éppen Prága és Kutná Hora, illetve Čáslav között javítja majd az utazási komfortot. Különvonatokkal (Regionova) el lehet látogatni a helyi fűtőházba is, amit jelenleg járműjavító műhelyként használnak. Minden járaton a Cseh Vasutak és az PID tarifája érvényes, de néhány járat ingyenes is.

Ami a buszos különjáratokat illeti, négy különböző járat indul Kutná Hora-město állomástól. A PID1 jelzésű a malešovi sörgyárba viszi az utasokat, a PID2 jelzésű járat Kačina várához megy, a PID3 jelzésű járat egy városi körjárat lesz, érintve a Szent Barbara székesegyházat, a PID4 jelzésű járat pedig a Havířská bouda nevű kilátóhoz szállítja a látogatókat. A PID1 és PID2 járatokon Karosa B961-es és egy Ikarus 280-as, a PID3 és PID4 járatokon pedig a pótkocsis retrócsoda, a Škoda 706 RTO (ertéócsko) áll szolgálatba. A buszjáratok ingyen szállítják az utasokat. 

Lekerekített idomok jellemzik a pótkocsis retrócsodát

A rendezvény napján Kutná Hora város nevezetességeit csökkentett árú belépővel lesz lehetőség meglátogatni, érdemes tehát egésznaposra tervezni a kirándulást. 

A különvonatok menetrendje
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek