Pontosság a királyok udvariassága – meg az airBalticé!

iho/repülés   ·   2015.03.20. 16:15
airbaltic0

Az Európa Pont blogon is olvasható összesítés szerint a szervezet közel 900 – köztük 113 fapados – légitársaság adatait monitorozza folyamatosan, a mostani ranglista összesen körülbelül 43,5 millió repülési adat alapján állt össze. Talán meglepő, de a légitársaságok összesített világranglistáját európai repülőterek dominálják, a lista első húsz helyezettje közül 13 európai székhelyű. A világ legpontosabb légitársasága tavaly a rigai székhelyű airBaltic volt: a járatok 94,9 százaléka indult és érkezett a menetrend szerint időhöz képest legfeljebb 15 perces eltéréssel. Az összetett listán különösen jól szerepelt még az osztrák (Austrian Airlines) és a spanyol (Iberia) nemzeti légitársaság, valamint több északi vállalat (Norwegian Air Shuttle, SAS, Finnair).

Az éves szinten maximum tízmillió utazást kiszolgáló, kisebb repülőterek kategóriájában a délnyugat-angliai Bristol végzett az élen, amelyet a magyar eurokraták által is gyakran használt Charleroi követett 93 százalék körüli pontossággal, rajtuk kívül a berlini Schönefeld ért fel még a dobogóra. A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi reptér is ezen a listán szerepelt, és tavaly a 100. helyet érte el, 79 százalék körüli pontossággal. A közepeseknél (10–20 millió utazással) Oszaka, a moszkvai Seremetyevó és a koppenhágai reptér végzett az élen; az igazán nehézsúlyúak (az évi több mint húszmillió utazást kiszolgálók) között a müncheni, a tokiói Haneda valamint Seattle reptere bizonyult a legpontosabbnak.

Az, hogy egy-egy reptér hogyan teljesít, természetesen sok tényezőtől függ: benne van mindenképpen a helyi munka pontossága, de befolyásolják olyan tényezők is, mint a transzferjáratok esetleges késése, nem várt, befolyásoló időjárási körülmény vagy ideiglenes felújítási munkák. Egyes vélemények szerint a kisebb forgalmat lebonyolító reptereknek alapvetően könnyebb jobb mutatókat produkálnia – bár erre az állításra rácáfol Európa egyik legnagyobb, évi 72 millió utazást bonyolító reptere, a müncheni, amely tavaly képes volt utasait 89 százalékos pontossággal kiszolgálni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az Erdélybe induló Történelmi Székely Gyors zarándokvonatra és az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek