Pozsony új autóbuszpályaudvart kap

iho/közút   ·   2019.01.06. 08:45
pozsony_nivy_autobusz_kislid

Nagy erőkkel bontják Pozsonyban a Mlynská Niva-buszpályaudvar építményeit, és úgy hírlik, a bontással még ebben a hónapban végeznek. Ami helyette épül, az valami egészen más: egy olyan komplexum keletkezik, ahol egy bevásárlóközpont, egy piac és egy buszpályaudvar gabalyodik egymásba.

A beruházás gazdája a HB Reavis ingatlanfejlesztő cég. A cég szóvivője szerint a terület legnagyobb vonzereje a spanyol életérzés által inspirált piac lesz (haha, az milyen, nagy füstölt sonkák lógnak mindenhol?), szezonális és hazai termékekkel egész éven át. A piacot éttermek fogják szegélyezni, minden ízlésnek és minden árkategóriának meglesz itt a maga helye.

Nem rossz, nem rossz, a Városkapunál is el tudnánk ezt képzelni...

A fejlesztés idén májusban kezdődött, a Niva-irodatorony építésével. A buszállomást ideiglenesen a Bottová utcába helyezték át, ezután kezdték meg a régi építmény bontását. A munkákat lassította, hogy folyamatosan régészeti felügyelet alatt kell dolgozni, de 2020-re így is elkészül az új autóbusz-pályaudvar. A projekt teljes befejezése, a végső kiépítettségi állapot elérése öt év múlva várható.

A projekt keretében az üzletekhez és a bérleményekhez kötelezően számítandó parkolóhelyeken felül százötven nyilvános parkolóhelyet is létrehoznak. Az autóbuszok üzemi tárolóhelyei a felszín alatt épülnek meg. Külön figyelmet fordítottak az együttes városi szövetbe történő illesztésére, a zöldtetőt, a tetőn elhelyezkedő gyalogosfelületeket és a határoló közterületeket angol tájtervezők alkották meg.

A terület átértékelése azért figyelemreméltó, mert a régi buszpályaudvar sem hasonlított sem az Árpád-hídi, sem a Városkapu-buszpályaudvar terjengős és nívótlan kialakításához, minőségben talán a Stadionokhoz volt mérhető, többszintes területfelhasználással, viszonylag területtakarékos kialakítással, talajszinti indulóállásokkal és a felettük elhelyezkedő, a peronokat lefedő, a forgalomirányítás helyiségeit tartalmazó épületrészekkel.

Autobusová stanica Nivy

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek