Rail Cargo Hungaria: árufuvarozás egyre zöldebben

iho/vasút   ·   2018.06.12. 14:30
rchzahony0

A Rail Cargo Hungaria a Rail Cargo Group magyarországi leányvállalataként a környezettudatos működtetésre is alapértékként tekint. Ezt támasztja alá az is, hogy a társaság folyamatosan, a zöld gondolat jegyében fejleszti működését, korszerűsíti technológiáját.

Ennek újabb lépéseként a vasúttársaság idén hat Taurus mozdonnyal növelte vontatási kapacitását, flottája így harminckét vontatójárműre bővült. A Taurusok fékezéskor a vonat mozgási energiáját villamos energiává alakítják, és azt a visszatáplálják a hálózatba: 100 kilométer per óráról lelassítva egy 2000 tonnás tehervonatot továbbító mozdony által visszatáplált energia egy átlagos magyar háztartás egy havi fogyasztásának felel meg. A vállalat a vontatási feladatok közel felét teljesíti olyan villamos mozdonyokkal, amelyek lokális szén-dioxid-kibocsátása nulla. A Rail Cargo Hungaria figyelmet fordít arra is, hogy mozdonyvezetői energiakímélő vezetéstechnikával vontassanak, ezt a vezérek szimulátorokon gyakorolhatják.

A vasúttársaság a teherkocsik mosásakor, karbantartásakor is a környezetbarát megoldásokat helyezi előtérbe. A teherkocsi-kerékpárok javításakor, ha csapágyakat kell cserélni, kizárólag olyan alkatrészek beépítését engedélyezi, amelyek lehetővé teszik, hogy a csapágyzsír használata felére csökkenjen. A környezetre ártalmas grafitos zsír használatának jelentős mértékű visszaszorítása érdekében az ütközőkészülékeknél és a forgóvázas kocsiknál olyan átalakításokat végeznek, hogy az alkatrészeket ne kelljen kenni, továbbá a súrlódó alkatrészek súrlódó felületeit műanyagra cserélik. A teherkocsik fővizsgálatán kizárólag oldószermentes bevonatrendszereket használnak, valamint folyamatosan törekszenek arra is, hogy csökkentsék a kocsik zajkibocsátását.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek