RCH: magyar gabonát Afrikába!

iho   ·   2023.10.24. 15:00
00_rch_gabonavonat_afrika

Új piacokra juttatja el a kiváló minőségű magyar gabonát a Rail Cargo Hungaria. A hazai aratás befejezése óta 14 ezer tonna kalászost fuvarozott elsősorban egyiptomi és tunéziai úticéllal a rijekai kikötőbe.

Az RCH a horvát állami vasútvállalattal (HŽ Cargo) együttműködésben eddig tizenhárom szerelvényben továbbított főleg búzát és árpát Miskolcról az adriai dokkokban várakozó hajókhoz. A szállítások során jelentős mértékben igénybe veszi a horvát társaság gabonaszállító teherkocsi-szettjeit is.

A magyar piacvezető vasúti árufuvarozási vállalat megbízást kapott az eddigi mennyiség megduplázására az év végéig, továbbá tárgyalásokat folytat az export magyar gabona mellett ukrán tranzit gabona továbbításáról is.

Az idei magas magyarországi búza- és árpa-termésátlagoknak, valamint a várhatóan kiváló kukoricatermésnek köszönhetően augusztus eleje óta jelentősen megnőtt a gabona vasúti fuvarozása iránti igény. Az RCH az idei gabonaszezonban várhatóan több mint egymillió tonna magyar termény exportfuvarozására készült fel. A hazai termés és az ukrán kalászosok nyugat-európai kivitelével összefüggő tranzitfeladatok teljesítéséhez a társaság hétszáz saját és a vállalatcsoport ezerötszáz dedikált gabonakocsiját bocsátja rendelkezésre.

A magyar gabonaexport hatvan százaléka Olaszországba, harminc százaléka Németországba, kisebb része Ausztriába és más európai piacokra irányul. Az RCH hatékony vasútlogisztikai megoldásai az ukrán gabona által generált kiélezett árversenyben előnyhöz juttatják a magyar gabonát a külpiacokon.

A társaság nagyteljesítményű Vectron mozdonyokat delegál a gabonavonatokhoz, ezzel lehetővé téve akár 2200 tonna (1600 nettótonna) kiterheltségű szerelvények képzését és továbbítását, csökkentve ezzel a fuvarozás fajlagos költségét. A költséghatékonyságot a kocsiforduló-idők radikális csökkentésével is javítja. Az Olaszországba irányuló forgalom egyre nagyobb részét például mozdonycsere nélkül bonyolítja a gyékényesi határátmenetben. Horvátországban a Rail Cargo Carrier horvát leányvállalatának mozdonyvezetői továbbítják a vonatokat, Gyékényesen pedig dedikált határállomási koordinátor gondoskodik a szerelvények áthaladásának zökkenőmentességéről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.