Rekord exportmegrendelést kapott a Škoda

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.06.26. 08:45
Skoda_01

A cseh Škoda Transportation vasúti járműgyártó vállalat nyolcvan (plusz opcionálisan további harmincnégy) villamost gyárt a németországi Rhein-Neckar-Verkehr közlekedési vállalatnak. A villamosokat Mannheim, Ludwigshafen és Heidelberg városok pályáin helyezik üzembe. A Škoda Transportation járműgyártónak – a villamosokat tekintve – eddig ez a megrendelés jelenti a legnagyobb exportüzletet. A megállapodás értéke elérheti a 10 milliárd cseh koronát (120 milliárd forint), amennyiben a megrendelt nyolcvan villamoson kívül lehívják a további harmincnégy járműről szóló opciót, de alaphangon is hétmilliárd koronás üzletről van szó.

Škoda ForCity Smart Helsinkiben (fotó: Škoda)

A Škoda Transportation a Rhein-Neckar-Verkehr (RNV) közlekedési vállalat villamosok vásárlására kiírt közbeszerzési pályázatát nyerte el erős külföldi konkurencia mellett. A tervek szerint az első villamosokat 2021-ben helyezik üzembe. A járművek három tartományban, Baden-Würtenberg, Hessen és Rheinland-Pfalz tartományokban közlekednek majd. A villamosok a ForCity Smart családhoz tartoznak. Hasonló villamosokat gyárt a Škoda a finnországi Transtech gyárában, amelyeket Helsinki és Tampere közlekedési vállalatainak szállítanak. A járműgyártó szerint éppen a jó referenciák, a helsinki tapasztalatok is segítettek abban, hogy a Škoda nyerjen a tenderen. Az RNV-nek külön innovációs részleteket is kidolgoztak. A Németországba exportált ForCity Smart villamosok hossza hatvan méter lesz, ezzel a világ leghosszabb villamosai lesznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek