Rentábilis lehet a buszgyártás

iho   ·   2016.08.25. 08:40

Az évi összesen nyolcszáz, itthon értékesített buszon kívül ennek a mennyiségnek legalább a felét exportálni is kellene – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke.

A termelésbe a közelmúltban belépett debreceni ITK Holding – a Mercedes-importőr Evobusszal közösen – nemrég jelentette be egy gyár alapítását, ahol a termelés már 2017-ben el is kezdődhet. Emellett a Kravtex és az Evopro (MABI) gyárt idehaza folyamatosan autóbuszokat, és várhatóan a kínai BYD is elkezdi hamarosan a termelést komáromi gyárában. Vincze-Pap Sándor szerint a fő problémát a munkerőhiány jelenti, a Kravtex például dolgozói létszámának megháromszorozásával akár évi ötszázra is emelhetné a termelést. Folyamatos, évenkénti 200-250 buszos megrendelés esetén egy gyár fejleszteni is tudna, továbbá a magyar beszállítók részesedésének növelése is olcsóbbá tenné a sorozatgyártást. Emellett a háttéripar fellendülését is eredményezné, amivel egy tisztességes versenyhelyzetet kínáló piacon a magyar buszok ismét eladhatóvá válhatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek