Részvénytársaságként folytatja a Stadler budapesti központja

iho/vasút   ·   2023.07.05. 12:05
00_stadler_budapest_zrt

A Stadler cégcsoport hazai központként működő budapesti leányvállalata 2023. július 1-jétől részvénytársasági formában folytatja tevékenységét Magyarországon. A Stadler Trains Magyarország Zrt. irányítását a tulajdonosi döntésnek megfelelően háromfős igazgatóság látja el. A tavaly októberben a Stadler hazai csapatához csatlakozó Homolya Róbert a vállalat elnöki tisztségét tölti be, feladata a vállalat hazai stratégiájának megtervezése és végrehajtása. Az operatív munkát vezérigazgatói minőségben a vállalatcsoportnál különböző funkciókat tizenöt éve betöltő Kiss Csaba irányítja. A tulajdonos képviseletében az igazgatóság harmadik tagja a Stadler vállalatcsoport elnöke, Peter Spuhler lett. Ezzel a 2022 szeptemberében elindult és bejelentett átalakulási program befejeződik.

A budapesti központ továbbra is a vállalat értékesítési és kommunikációs tevékenységért felel, illetve a jövőben lényegesen nagyobb reszt vállal a projektek lebonyolításának felügyeletében is. Az alaptevékenységek mellett az új vezetés stratégiai feladatai közé tartozik a vasúti járműgyártás hazai részarányának erősítése érdekeben a hazai partnerekkel való stratégiai partnerségi lehetőségek azonosítása és kialakítása is. A változások a szolnoki és pusztaszabolcsi leányvállalatok és telephelyek működését és irányítását nem érintik.

(illusztrációk: Vörös attila)

Stadler magyarországi története a budapesti központ 2005-ös megalapításával kezdődött el, amelyet az első hazai Flirt-megrendelés lebonyolításának támogatására hoztak létre. Azóta a vállalatcsoport összesen 143 Flirt, 40 Kiss emeletes motorvonatot, és 12 Citylink vasútvillamost értékesített Magyarországon.

A Stadler haza munkavállalóinak létszáma meghaladja a 750 főt, összesített 2022-es árbevétele pedig az 57 milliárd forintot. A vállalatcsoport komoly mérföldkövet is ünnepelhet: vevőre talált a 2500. Flirt is, amelyből több mint 900 jármű gyártásában, 28 ezer tonna alumínium felhasználásával és 6 millió munkaóra befektetésével, a Stadler szolnoki üzeme is részt vett. A Flirt ma már huszonegy országban teljesít szolgálatot – az északi sarkkörtől Magyarországon át, egészen Észak-Afrikáig.

A Flirtök Magyarországon 2007 óta közlekednek, a MÁV-Start és a GYSEV vonalain összesen 143 motorvonat szállítja az utasokat. A Flirt-flotta a MÁV teljes futásteljesítményének mintegy negyedét adja, átlagosan kilencvennégy százalékos kiemelkedően magas rendelkezésre állás mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek