Šalingrad lehet Brno új pályaudvarának neve

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.10.31. 15:15
Brno_01

Elárulom: az égvilágon semmi. Csupán az történt, hogy Csehország második legnagyobb városának vezetése versenypályázatot hirdetett a lakosság körében, hogy mi legyen az új főpályaudvar neve. Merthogy Brnoban ilyen tervek vannak: a jelenlegi pályaudvartól délebbre építenének egy új, nagyobb befogadóképességű pályaudvart. A mostani kapacitásának bővítése a jelenlegi elhelyezkedését tekintve lehetetlen, azonban szükséges. Ezért úgy döntöttek, hogy egyszerűen újat építenek. Persze, sok víz lefolyik még a Svratkán, amíg elkészül az új helyre tervezett vasútállomás, de a nevéről már döntöttek is: a kihirdetett pályázaton a Brno–Šalingrad megnevezés lett a befutó.

Kísértetiesen hasonlít, de nem Sztálingrád cseh változata a Šalingrad, ennél poetikusabb a megfejtés: a morvaországi metropoliszban ugyanis a megszokottól eltérően a villamosokra nem a „tramvaj”, hanem a „šalina” kifejezést használják. A kifejezés még az 1900-as évek elejéről származik, amikor még csehek és németek békében éltek egymás mellett a városban. A német Elektrische Linie szót a csehek salinára csehesítettek, számukra kimondhatóbbá egyszerűsítették. A -grad (-grád) adalék pedig tényleg a városra utal.

(fotó: České dráhy)

A versenypályázaton a lehetséges megnevezéseket nem a Polgármesteri hivatal, hanem maguk a lakosok választhatták meg, a második fordulóba a tíz legtöbb szavazatot kapó megnevezés jutott be – köztük a Brno–Šalingrad. A többkörös verseny utolsó fordulójában már csak regisztrált szavazók adhatták le voksukat. Ők nem egész kétezren voltak, ebből 837 szavazat jutott a Šalingradra. 698 szavazat jutott a mostani megnevezés, azaz a Brno hlavní nádraží. A dobogó harmadik fokán a Nádraží Járy Cimrmana (Jára Cimrman komikus) foglalt helyet 166 szavazattal. A győztes megnevezés kitalálója egy éves bérletet nyert a város közlekedési vállalatától.

Egy azonban biztos: még semmi sem biztos, hiszen az új pályaudvar építésének tervei még csak papíron vannak, s a pályaudvar elnevezéséről is a Vasúti Infrastruktúra-kezelőség és a cseh vasúti közlekedési hatóság dönt majd, a versenypályázat eredménye nem kötelező érvényű.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek