Sínen van Bibircs, a szlovákok első fogasvillamosa

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.03.30. 15:00
00_zssk_bibrcs

Futott egy próbakört a fogasvillamos a Tátrai Villamos Vasúton.

A ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság összesen öt szerelvényt vett a Stadlertől, amelyek a Fogaskerekű Vasúton és a Tátrai Villamos Vasúton egyaránt tudnak majd közlekedni. A Stadler 38 millió 801 ezer 691 euróért szállítja le a megrendelt szerelvényeket 2022-ig. Az első szerelvény, melyet a kevésbé ismert Bibircs (Bradavica) hegycsúcsról neveztek el, már egy ideje Poprádon van, most pedig már a szlovákiai vasúti pályákon is kipróbálták. 

Az új érkező szerelvények légkondicionáltak, wifi, konnektorok és automatikus utasszámláló is van bennük, nem marad ki a kamerarendszer sem. A vonatban 91 ülőhely, plusz két hely lesz a mozgáskorlátozottak számára, ezen kívül 88 álló utas is elfér kényelmesen. Maximális sebességük 80 kilométer/óra, a legnagyobb előnyük, hogy a fogaskerekű vasúton is és a villamos vasúton is képesek közlekedni. A karbantartási célokra szánt mozdony villamos- és dízelmeghajtással egyaránt képes lesz üzemelni. A dízelerőforrás megfelel az Euro IIIB emissziós előírásoknak. A járműveket úgy alakítja majd ki a Stadler, hogy azok elé télen hómarót is fel lehessen rögzíteni. A gépeket távirányítással is lehet majd vezérelni. 

A ZSSK reméli, hogy nyáron már utasokat is szállíthat a Bibircs.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek