Szegeden már mobillal is lehet vonaljegyet, bérletet vásárolni

iho   ·   2020.09.22. 15:10
02_okostelefon_vonaljegy_szeged

A tesztidőszakot követően október 1-jétől elérhetőek a mobiltelefonos alkalmazásokon keresztül vásárolt jegyek és bérletek a szegedi közösségi közlekedésben.

Nagy Sándor alpolgármester az autómentes napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, Szegeden az utasok igényei alapján folyamatosan bővítik a jegyvásárlás lehetőségeit.

– Néhány éve az országban elsőként vezették be, hogy valamennyi jármű fedélzetén érintéses bankkártyával vásárolható menetjegy – közölte a politikus, hozzátéve: ezt a szolgáltatást már több mint 700 ezer alkalommal vették igénybe az utasok. Az egy éve indított fejlesztés eredményeként a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerét használó mobiltelefonos alkalmazásokban – kényelmi díj nélkül – megvásárolható valamennyi menetjegy, időalapú jegy, illetve bérlet, a MÁV-Start Zrt. alkalmazásában pedig jelenleg 24 és 72 órás jegy váltható.

(fotók: szeged.hu/Iványi Aurél)

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója kifejtette, az előre megvásárolt menetjegy a járműveken több helyen is kihelyezett kétdimenziós vonalkód (Aztec kód) mobiltelefonos beolvasásával érvényesíthető. Az ellenőrök pedig az alkalmazások által az utas telefonján generált kódot beolvasva tudják megnézni a jegy vagy bérlet érvényességét.

Egy szülő vagy tanár egyszerre több jegyet is vásárolhat, amelyeket külön-külön kell érvényesíteni. Várhatóan az év végétől pedig arra is lesz lehetőség, hogy a szülők saját telefonjukon gyermeküknek váltsanak bérletet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek