Szénvonat érkezett Tokodra

Vörös Attila   ·   2022.12.26. 15:00
23167_DSCF8271_221221

A Retrack idén télen már négy ilyen menetet is leközlekedtetett.

Több vonatnyi barnaszén érkezett idén Tokodra, az állomásból déli irányba kiágazó, egyébként (ma már) rendkívül ritkán használt iparvágányra. A vonatokat Csehországban, Svetecben rakják meg, az országba Komáromnál vagy Rajkán szoktak belépni. A szerelvényeket a Retrack magánvasút közlekedteti, a villanygéppel Almásfüzitőig vagy Komáromig viszik el, ahonnét már a dízelgépé a főszerep. A villamosítatlan 4-es vonalon Kocúrral vagy Suttogóval dolgoznak, ezeknek még épp belefér a 20 kocsis, 1500–2000 tonnás tehervonatok továbbítása. A legutóbbi menet még épp karácsony előtt landolt Tokodon, és még várható idénre egy szállítmány az év utolsó napjaiban.

Tokod állomás bejáratán kanyarog a szénvonat. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Vörös Attila)

A szénvonatokat a Farkas-Transz Kft. telephelyén rakodják ki. Ide vezet az egyetlen járható (és a gazból kilógó) iparvágány a néhai Tokod–Sárisáp (Annavölgy) vasútvonalból. A sors fintora, hogy ezt a vonalat épp a Tokodi-medence szénmezőinek feltárására építették 1892-ben...

(A sárisápi vasút történelméről egy remek összefoglalót olvashatnak a vasutallomasok.hu cikkében.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek