Szlovákiából érkezhetnek a MÁV-Start újszerű fekvőhelyes és hálókocsijai?

Károly Szabolcs   ·   2020.07.08. 18:00
400px_mavstart_cafkusett

A MÁV-Start a napokban írt ki gyorsított eljárású közbeszerzést összesen huszonkét használt, de jó állapotú fekvőhelyes és hálókocsi vásárlására. A szlovák Wagon Service Travel nemrég szerzett be új gyártású kocsikat, ezért a társaság eladná az állagában lévő, használt, de felújított járműveket. Ezeknek a kocsiknak az egyik nagy előnye, hogy már közlekedtek Magyarországon, ráadásul csak némi honosítás szükséges hozzájuk: meg kell kapniuk a startos arculatot, továbbá wifit kell telepíteni. Nem lenne meglepő, ha a Wagon Travel Service kedvező ajánlattal jelentkezne, és ezért ők lennének az eljárás nyertesei.

A felvételen látható CAF-hálókocsihoz hasonló színvonalú járművekkel bővül hamarosan a MÁV-Start éjszakaijármű-flottája (fotó: MÁV-Start Zrt.)

A normál nyomtávolságú, kétszáz kilométer per órás sebességgel is használható járművek alkalmasak a nemzetközi forgalomban való közlekedésre, teljesítve a többfeszültségű (1000 Volt 16,7 Hz, illetve 1500 Volt 50 Hz) energiaellátás követelményeit. Valamennyi hálókocsin két kerekesszékes férőhely is lesz, legalább kétszemélyes fülkékben. A légkondicionált utasterű kocsik zárt rendszerű mosdókkal rendelkeznek, tárcsás rendszerű, kiegészítő mágnesfékkel is ellátott fékberendezéssel vannak felszerelve. A közbeszerzési eljárás szövegének megfelelően MÁV-Start a járművek mellé a karbantartásukhoz szükséges alkatrészeket is beszerzi a tender győztesétől.

A fejlesztésnek köszönhetően a MÁV-Start új éjszakai nemzetközi vonatokat indíthat és a meglévő járatok kapacitása is tovább bővülhet. A tervek szerint az év végig érkező huszonkét jármű közül legalább tizenötnek idén december 15-éig érvényes fővizsgával kell rendelkeznie. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén ezek a járművek már a téli menetrend kezdetén forgalomba állhatnak. A hálókocsik az Erdélybe közlekedő, éjszakai Corona Intercityn, a V4-országokba és különkocsiként nyugat-európai célpontok felé, valamint az Adriai-tengeri hálózat vonatain fognak szolgálni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek