Szobjanyinnak megmutatták az Alstom villamost

iho/vasút   ·   2012.03.08. 20:00
00

A szervezőknek mindössze személyesen a Szergej Szemjonovics Szobjanyin moszkvai főpolgármester számára készített rendezvényre futotta. A bemutatón semmiféle új információ nem hangzott el, csupán megerősítették a zuhanyhíradókban keringőket. 2011-ben Szentpétervár is szeretett volna Alstom Citadisokat beszerezni gyorsvasúti célokra, de az ügy mintha elhalt volna. Moszkva azonban, úgy látszik, lecsap az Alstom–Transzmasholding kooperációban gyártandó járművekre.

A város korszerű villamosokat akar, de teljes mértékben importból beszerezni drága, és eltérő nyomtávú pályát kellene építeni (ez alapjában véve nem igaz, ha széles nyomtávú kocsira adják le a rendelést, azt fognak gyártani). A Transzmasholdingnál lokalizált, Alstom-együttműködésben végrehajtott fejlesztés jelenti a kérdés elfogadható megoldását a főpolgármester számára.

A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a képek forrása: http://q-rex.livejournal.com)

A bemutatott villamosra – amely a 302-es típusú Citadis 2000-es gyártású prototípusa – kizárólag azért van szükség, hogy moszkvai körülmények között lehessen kipróbálni és napvilágra kerüljenek a helyi jellegzetességek, amelyek figyelembevételével már kialakítható a Moszkvára szabott változat.

A gyártás az OEVRZ-nél (Októberi Villamosmotorvonati Kocsijavító Műhely, a Transzmasholding része) történik majd, de az Alstom képviselői diplomatikusan kijelentették, hogy a végleges döntés ez ügyben még nem született meg, de Mitiscsi mellett adott esetben nem lehetne érveket találni). A bemutatott kocsi utasokkal nem végez majd próbamenetet. Legalábbis hivatalosan ez hangzott el.

Kapcsolódó hírek