Támogatott a honvédségi helikopterfejlesztés

MTI   ·   2013.02.20. 17:00

A helikopterfejlesztést a megkérdezettek 87,3 százaléka, míg általában a hadsereg technológiai fejlesztését a megkérdezettek majdnem háromnegyede támogatja valamilyen formában.

A Századvég Alapítvány kutatói szerint a Magyar Honvédség munkáját mind idehaza, mind külföldön – többek között a nemzetközi missziókban végzett kimagasló helytállás miatt – elismerés övezi. Azonban – mint kiemelték – „a szövetségesek által is megkövetelt magas színvonal a kimagasló emberi helytállás mellett sem biztosítható megfelelő technikai háttér nélkül”. A kormányzat erőfeszítései ellenére a honvédség gépparkjában még mindig a szovjet időkben vásárolt gépek találhatók jellemzően, amelyek egy része közeledik ahhoz az időhöz, amikor már nem lehet őket hadrendben tartani. Ez a Századvég Alapítvány kutatói szerint a Honvédség több képességének a létét is veszélyeztetheti, ami elengedhetetlenné tesz meghatározott fejlesztéseket a haderőnél.

A Századvég közvélemény-kutatással tesztelte a haderőfejlesztéssel kapcsolatos lakossági véleményeket. Ennek eredményei szerint a megkérdezettek 32,6 százaléka fontos nemzeti érdeknek tartja, ezért „minden körülmények között” támogatja a honvédség technikai fejlesztését. Emellett a válaszadók 41,5 százaléka támogatja, ha olyan felszerelésekkel bővül a hadsereg, amelyek közvetlenül a polgári lakosságot is szolgálják. Mindösszesen a megkérdezettek alig több mint 1 százaléka mondta azt, hogy a hadsereget egyáltalán nem kell fejleszteni. Ezen eredmények alapján a megkérdezettek több mint 74 százaléka, azaz majdnem háromnegyede támogatná a hadsereg valamilyen technológiai fejlesztését – írták.

Mint kifejtették: a szakértők véleménye szerint a képességfejlesztés a légierőnél a legsürgetőbb, azon belül is a közelmúltban sajtóvisszhangot is kapott helikopter-képesség területén. Jelenleg a honvédség szovjet gyártmányú MI–24-es harci helikopterekkel, valamint MI–8/17-es szállító helikopterekkel rendelkezik. A helikopterek egyrészt nélkülözhetetlenek a szárazföldi erők bevetéseinek támogatásához, de katasztrófavédelmi, mentési feladatok ellátásához is – hangsúlyozta a Századvég, hozzátéve, hogy a honvédség helikopterei korábban is nagy segítséget jelentettek például az árvízvédelemben, de a kolontári vörösiszap-katasztrófa során is nélkülözhetetlenek voltak a túlélők felkutatásában és kimentésében. Mindezek miatt a lakosság „kiemelkedően nagy hányada” tartja szükségesnek a honvédségi helikoptereket.

A Századvég Alapítvány szakértői szerint ezért a honvédségi helikopterfejlesztés nemcsak a „szakmai érvek miatt, hanem a közvélemény körében annak szükségességét övező konszenzus miatt is támogatandó”.

Mint felidézték: az Egyesült Államok által felajánlott, hadrendjéből már kivont, 1970-es években gyártott 24 használt UH-1N típusú helikopter jelentette a helikopterprobléma megoldásának egyik alternatíváját. Ez csaknem 100 milliárd forintos költséggel járt volna. Az ajánlat 2013 januárjában tárgytalanná vált, a honvédelmi kormányzat ugyanakkor a helikopterek kiöregedésének problémájára több megoldási lehetőség közül is választhat. Egyfelől dönthet a meglévő helikopterek felújítása mellett, amely azonban csak ideiglenesen, nagyjából 2021-ig oldaná meg a helikopterek kérdését, illetve dönthet használt, esetleg új gépek, illetve a fenntartásukhoz szükséges technológia beszerzéséről is – fejtette ki a Századvég.

Hende Csaba honvédelmi miniszter január 31-én, Budapesten az éves feladatszabó állománygyűlésen az egyik legfontosabb idei feladatnak nevezte a „helikopterképesség” fenntartását. Itt három út lehetséges: vagy felújítják a régi szovjet gépeket, vagy használtakat vásárolnak, vagy esetleg újakat. A miniszter szerint a leggazdaságosabb az lenne, ha új helikoptereket vehetne a tárca – mondta a miniszter.

Kapcsolódó hírek