Tavaly 2,7 milliárd ember utazott a levegőben

iho/repülés   ·   2012.01.10. 15:30
cim1

Tavaly összesen körülbelül 2,7 milliárd utasa volt a globális légiközlekedésnek, ez 5,1 százalékos emelkedés az előző évhez képest – adja hírül az ICAO.

A repterekkel foglalkozó nemzetközi portál, az airport-technology.com összefoglalója szerint a növekedést elsősorban a pozitív gazdasági kilátások segítették, a világ össz GDP-je három százalékos növekedésének nyilván volt köze a légiforgalomhoz.

Kína tavaly elsősorban a belső forgalomban erősödött

A nemzetközi utasszám jóval komolyabban növekedett, mintegy 7,5 százalékkal, mint a belföldi forgalom, amelynek rátája kevesebb, mint öt százalék volt 2010-hez képest. Ennek a belföldi forgalomnövekedésnek pedig elsősorban Kína volt a motorja, a maga tíz százalékos emelkedésével.

Érdekesmód Európa nem áll nagyon rosszul a nemzetközi forgalom bővülése dolgában: a vezető régió a Közel-Kelet, majdnem 12 százalékkal, majd következik a mi kontinensünk 9,5 százalékkal: hozzá kell tenni persze, hogy Európában az az utazás is a nemzetközi statisztikát gyarapítja, ami mondjuk Észak-Amerikában a járat hosszát tekintve még bőven határokon belülinek számít.

Leghevesebben a Közel-Kelet légiforgalma bővül

Latin-Amerika mindenesetre ugyancsak komoly nemzetközi forgalomgyarapodást mutathat fel 9 százalékkal, az ázsiai illetve csendes-óceáni térség nemzetközi forgalma ehhez képest csak 6,3 százalékkal nőtt, Észak-Amerikáé pedig kevesebb, mint három százalékkal, Afrika ezen a listán 4,7 százalékkal szerepel. Az ázsiai térség viszonylag alacsony bővülési arányát az ICAO Japán nehézségeivel, a természeti katasztrófával és az ezt követő gazdasági visszaeséssel magyarázza.

A legnagyobb utasszám-növekedést a pontról pontra hálózatot fenntartó diszkont-társaságok mutathatják fel, a légi teherszállítás viszont 49 millió tonnával, 0,7 százalékos növekedéssel igen gyengén teljesített. Az okok közül, az európai gazdasági klíma elhidegülése mellett, a kínai export lassulását, és a tengeri szállítás konkurenciáját említi az ICAO jelentése.

Kapcsolódó hírek