Tengerre, magyar!

MTI   ·   2013.04.25. 15:02

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény tájékoztatása szerint a tengerészeti felszerelésekről szóló irányelv célja, hogy a nemzetközi szabványok egységes alkalmazását érje el az EU-ban, valamint megkönnyítse a tengerészeti felszerelések belső piacon belüli szabad mozgását.

A tagországoknak minden olyan előírást, amely uniós joganyaggá vált, át kell ültetniük saját nemzeti jogrendjükbe. Az Európai Bizottság a felszólítást az uniós kötelezettségszegési eljárás keretében adott, indoklással ellátott vélemény formájában fogalmazta meg. Amennyiben Magyarország nem tájékoztatja két hónapon belül Brüsszelt az uniós joggal való megfelelés érdekében meghozott intézkedésekről, az Európai Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

Az Európai Bizottság havonta rendszeresen tesz közzé döntési csomagot a kötelezettségszegési eljárások témájában, ilyen eljárások megindításáról, továbbviteléről – további eljárási szakasz életbe léptetéséről –, illetve megszüntetéséről. Kötelezettségszegési (angolul: infringement) eljárást akkor indítanak, ha valamely tagállam nem biztosítja megfelelően az uniós jog érvényesülését valamilyen területen.

Kapcsolódó hírek