Tisztán robogjunk Ferihegyre is

Arnold Balázs   ·   2011.12.02. 16:00
kiskep_graf

A MÁV-Start 2008-ban indította antigraffiti-programját, melynek keretében minden évben legalább húsz százalékkal csökkenti a vonatokon megjelenő külső és belső firkák mennyiségét. Azóta a vasúti járművekről több mint 210 ezer négyzetméter festéket távolítottak el. Ennek költsége meghaladta a 330 millió forintot. További százmillió forintos nagyságrendű költség évente a megtisztított kocsik védőlakkal átfestése, amely védelmet ad újabb festékszórás esetén. A graffitivel legszennyezettebb területek a budapesti fejpályaudvarok, továbbá Szolnok és Szeged.

Graffitimentesítették a ferihegyi felüljárót<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: a szerző)

Pénteken reggel a ferihegyi vasúti megállóban, a vágányok és a gyorsforgalmi út felett húzódó, polikarbonát burkolatú felüljáró megtisztításával folytatódott a vasúttársaság tisztítóakciója. A takarításba bekapcsolódtak a Közlekedésbiztonsági szervezet, a Malév, a HungaroControl, és a Mávgép Kft. önkéntesei is. Az akcióba most először, a főváros kormányhivatalának Igazságügyi Szolgálatával együttműködve, személyiségfejlesztési projekt keretében a MÁV olyan fiatalokat is bevont, akik kisebb vétségeket, vagy bűncselekményt követtek el a vasút ellen. A iho tudósítója az egyik takarításban részt vevő fiatallal beszélgetett.

Milyen érzés itt lenni, részt venni ebben a munkában?

Nem rossz. Igazából örülök, hogy segíthetek, mert a tagelést én is elítélem.

Valóban? Akkor te korábban sem „fújtál”?

De, előfordult. Viszont én mindig csak olyan felületekre, pédául tűzfalakra rajzolok, ahol az embereket nem zavarja. Járművek, házak oldalait sohasem firkáltam össze.

Ha nem graffitizés miatt vagy itt, akkor miért?

Rongálásért.

Mit rongáltál, vagy rongáltatok meg?

Egy épületet. Kővel dobáltuk, és betörtek az ablakai.

Miért?

Unatkoztunk.

Hogyan kaptak el?

Erről nem szeretnék beszélni.

Azóta találtál magadnak új elfoglaltságot a dobálás helyett?

Persze, az csak egy kis hülyeség volt, hülyék voltunk a haverokkal. Azért is kaptak el, sose csináltunk ilyet.

Mikör kövekkel dobáltátok az épületet, nem gondoltatok arra, hogy esetleg valaki megsérülhet, azon túl, hogy kárt okoztok?

Nem, de mondom, hülyék voltunk, szerintem már mindegyikünk megbánta, amit akkor csináltunk. Ezért is jöttünk most ide, hogy megmutassuk, hogy nem vagyunk mi ilyenek.

Az összefirkált felüljáró még az akció előtt

Kapcsolódó hírek