Tízszázalékos létszámleépítés a ZSSK Cargónál

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.10.07. 16:15
A ZSSK Cargo egyik ikonikus mozdonya, a 131-es sorozatú Dvojicska

Az év végéig 490 alkalmazottjától válik meg a szlovák állami tehervasúti cég.

A ZSSK Cargo Slovakia állami teherszállító vasúttársaság elbocsátja alkalmazottjainak a tíz százalékát, azaz 490 embert. A tehervasút ezt a lépést a forgalom visszaesésével indokolja. Roman Gono, a vállalat vezérigazgatója kijelentette, hogy amennyiben nem hoznak radikális, népszerűtlen és kellemetlen intézkedéseket, akkor a vasúti cég három éven belül eladósodik és csődbe jut.A ZSSK Cargo Slovakia, azért, hogy megmentsen körülbelül négyezer munkahelyet, el kell, hogy bocsáson többszáz alkalmazottat. Ezzel már előre is vetítődik, hogy az elbocsátások a jövő évben is folytatódnak. A ZSSK Cargónak jelenleg 4907 alkalmazottja van, az év végéig pedig 490 főt küldenek el a cégtől. A vasúti vállalat szerint a jelenlegi helyzetben a hatékony működéshez valamivel kevesebb, mint négyezer főre van szükség. A ZSSK Cargo már 2018 óta az áruforgalom és a megrendelések csökkenésével küzd, a koronavírus-járvány pedig csak hatványozta ezeket a nehézségeket. A forgalomcsökkenés főleg a vas- és kohóipari megrendelések visszaesése miatt történik. A szlovák kargó forgalmának a kétharmadát adják a vasipari cégek. A kassai vasgyár (U.S. Steel) megrendelései is visszaestek, onnan például az idén két és félezer embert küldtek el.

A Rakanyán is lehúzták a rolót

A ZSSK Cargo Slovakia becslések szerint az idén 35 millió eurós üzemi veszteséget termel, ami jóval nagyobb mínusz, mint 2019-ben, amikor 1,8 millió eurós veszteséggel zárta az évet úgy, hogy 29 millió tonnányi árut szállított. A kétezres évek elején tervben volt, hogy magánkézbe adják a szlovák teherszállítási vasútvállalatot, de 2006-ban az akkori kormány elállt a tervtől. A nagy gazdasági válság idején is veszteségeket szenvedett a ZSSK Cargo, majd hogy ezeket kiköszöbölje, külső cégnek adta el a tehervagonjait, amiknek egy részét később visszakölcsönözte. 2019 nyarán rövidített munkahetet is bevezettek, hogy csökkentsék a személyzeti kiadásokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek