Egymilliárdos kikötőfejlesztés Pakson

MTI/iho   ·   2015.06.12. 20:53

Évtizedes terve a gabonakereskedelemmel, logisztikai szolgáltatással foglalkozó Sygnus Kft.-nek a kikötőfejlesztés Pakson. Két éve sikerült pályázati forrásra szert tenni, így teremtődött meg a terv pénzügyi háttere – mondta az MTI-nek Németh Tamás ügyvezető. A projekt teljes beruházási költsége nettó 1,2 milliárd forint, amelyhez a Közlekedési Operatív Programok Irányító Hatósága 892 milliárd forint támogatást ítélt meg. Pakson két kikötő van. A régi terminál 2002-ben nyílt meg, itt két hajó állhat be, de csak berakodásukra van mód. Az újabb terminálon egy raktárbázis és egy hajóbeálló van, ezt bővítik most egy újabbal, amely kirakodásra is alkalmas lesz.

– Olyan magas partfalat építünk, ami kompenzálja a Duna nyolc méteres „vízjátékát”, a legkisebb vízállásnál lesz megfelelő vízmélység a manőverezéshez – mondta Németh Tamás. A pályázó Sygnus Kereskedelmi Kft. már több mint két évtizede a Dél- és Közép-magyarországi Régió meghatározó gabonakereskedője és térségi logisztikai szolgáltatója. A cég saját kereskedelmi tevékenysége mellett bérrakodást, bértárolást is végez. A kikötőkben berakott áru mennyisége időjárástól, gabonaterméstől függ, az évi legkisebb mennyiség 350-400 ezer tonna volt, de jobb évben meghaladja a 700 ezer tonnát is. A cég átlagos árbevétele 15 milliárd forint. A Sygnus Kft. tervei az ügyvezető szavai szerint konzervatívak, 80-100 ezer tonnás emelkedéssel kalkulálnak a forgalomban.

– Az atomerőmű bővítésének tervei is szerepet játszottak a cég döntésében a beruházásról, a pályázat elbírálásában és a banki finanszírozásban is – mondta az MTI kérdésére Németh Tamás. – A kikötő három kilométerre van délre az atomerőműtől. A mostani fejlesztés keretében part menti utat is építenek, így, a hátra maradó egy-másfél kilométeres szakasz fejlesztésével közvetlen kapcsolatot lehetne létesíteni az atomerőművel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

 

Kapcsolódó hírek