Több mint hatvanmilliárd euró az Audi tavalyi árbevétele

MTI/iho   ·   2018.03.16. 17:35

Tavaly lépte át először a hatvanmilliárd eurós (18 ezer 660 milliárd forint) határt az Audi AG árbevétele; a 60 milliárd 128 millió eurós adat 1,4 százalékkal, azaz mintegy nyolcszázmillióval haladja meg az előző évit, miközben 0,6 százalékkal, 1 millió 867 ezer 738-ra emelkedett a kiszállított járművek száma hangzott el a társaság éves sajtótájékoztatóján. Az ingolstadti konszernközpontban rendezett eseményen bejelentették: 2022-ig tízmilliárd eurót fordít a társaság akciótervének és átalakítási programjának megvalósítására, négyszer ekkora összeget fejlesztésekre és befektetésekre.

Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke különösen kihívásos évként beszélt 2017-ről, kijelentve, "a dízelválság számunkra még nem zárult le", a társaság dolgozik az ügy teljes feltárásán, de időbe telik a kapcsolódó jogi eljárások lezárása is. Az a céljuk, hogy a társaság alaptevékenységére koncentrálhassanak, és ezt várják az Auditól partnerei, vásárlói is. A konszern első embere minden ügyfelet, partnert, hatóságot és munkavállalót arról biztosított, hogy "tanultunk a történtekből", és a társaság a jövőben még inkább összpontosít a fenntarthatóság témájára, és utalt arra, hogy ennek érdekében szervezeti átalakításokat is végrehajtottak. Jól felkészültünk a jövőbe vezető útra, a következő évekre az Audi utóbbi időszakának legnagyobb átalakítását ígérve. A célok közé sorolta, hogy 2025-ben a digitális üzletág már egymilliárd euróval járuljon hozzá a konszern működési eredményéhez.

Alexander Seitz, az igazgatótanács pénzügyekért, IT- és feddhetetlenségi kérdésekért felelős tagja elmondta: Kínában tavaly, kis emelkedéssel csaknem hatszázezer autót adtak el, az európai fél százalékos bővülés nyolcszázezernél több eladott járművet jelent, az Egyesült Államok kétszázharmincezres értékesítési adata 7,8 százalékos növekedés eredménye, míg a világ többi táján összesen hat százalékos csökkenést mértek. Az Audi ezzel nyolc év alatt több mint duplájára emelte árbevételét. A társaság működési eredménye 5,1 milliárd euró volt, az egyszeri hatásokról megtisztított adat 4,7 milliárd. Az adózás előtti működési eredmény 3,05-ről 4,79, az adózás utáni pedig 2,07-ről 3,48 milliárd euróra emelkedett a tájékoztatás szerint. A társaság célja a következő években a nyolc-tíz százalékos marzszónában működni. Az Audi több vezetője is hangsúlyozta az eseményen: idén az Audi minden korábbinál több, legalább húsz új modellel lép piacra, illetve megjelenik a kizárólag elektromos meghajtású szériajárművek területén.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek