Több női vezetőt a logisztikába! – Díjat alapítottak a szektoron belüli nemi arányok javítása céljából

iho   ·   2023.11.26. 18:35
01_noi_logisztikus

Szinte minden szektorban egyenlőtlen a vezetők nemi megoszlása, különösen igaz ez az olyan férfiasnak tartott szakmára, mint amilyen a logisztika. Az egész szektorban alulreprezentáltak a nők hazánkban, arányuk csupán huszonöt százalék. A női vezetők eredményeit láttatni kell, hogy minél több nő legyen motivált a logisztikában karriert építeni – többek között ezzel a céllal hozták létre „Az év női logisztikusa” díjat, amit most adtak át először.

A pandémia előtt évről-évre nőtt a foglalkoztatottak száma a logisztikai szektorban, a 2020-as év viszont nagy visszaesést hozott. Akkor közel 26 ezer főt bocsátottak el a szektorból, ami a munkavállalók 8,5 százalékát jelentette. 2020 óta újra bővülés tapasztalható, évi ötezer fővel növekszik a szektor munkaerő-állománya, ám ez még mindig elmarad a 2019-es rekordévtől, amikor több mint 306 ezer fő dolgozott a logisztikában.

A logisztika az egyik olyan szektor, ahol jellemzően nagyon egyenlőtlen a nemek aránya, ez az egyenlőtlenség hazánkban ráadásul évek óta huszonöt százalékon stagnál, vagyis csupán minden negyedik foglalkoztatott nő. A szektoron belül jelentős a fizikai munka aránya, a fuvarozáshoz, ponyvázáshoz, raklapozáshoz jobban passzol a férfiak fizikuma, viszont a szellemi munkavállalók körében van lehetőség a nemi arányok javítására. Többek között ezt a célt tűzte ki a Waberer’s Csoport, amikor a Navigátorvilág kiadóval közösen megalapították Az év női logisztikusa díjat, amit idén adtak át először. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőség fontosságára, új kapukat nyisson a tehetséges női vezetők előtt, és az ő eredményeik is figyelmet kapjanak a főleg férfiak uralta szakmában.

A díjat Szécsi Gabriella, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetője nyerte, szoros versenyben a különdíjat kapó Unger Tímeával, a Continental Magyarország logisztikai vezetőjével.

Unger Tímea és Patai Krisztina (fotók: Iró Zoltán)

– Az év női logisztikusa díj nagyszerű lehetőség arra, hogy meg tudjuk mutatni, hogy nincs olyan szakmai cél, amelyet egy nő ne érhetne el. Remélhetőleg más hölgy vezetőt is motiválni fog az elismerés, és megmutatja, hogy még egy férfi dominanciájú szakmában is lehetséges a kiemelkedés – mondta el Szécsi Gabriella a díjátadó után.

A díjra a szakmából bárki nevezhetett jelölteket. A teljes logisztikai szektort lefedő érdekképviseletek vezetőiből álló zsűri a cégméretet, az adott vezető által ellátott feladat komplexitását, a szakmai sikereket és az életpályát együttesen nézve pontozott. A zsűriben helyet foglalt Bándy Zsolt, a Navigátorvilág kiadó vezetője, Lányi Márton, a Magyar Szállítmányozók Szövetségének elnöke, Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke, a zsűri elnöke pedig Barna Zsolt volt, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke és a Waberer’s Csoport elnök-vezérigazgatója.

– Az egész iparág nagy transzformáció előtt áll, ennek egyik mozgatórugója a digitalizáció, másik pedig a humán munkaerő felértékelődése. A korábbi évekhez képest sokkal hangsúlyosabb a női vezetők és logisztikusok szerepe, meglátásom szerint a női mentalitásra, női energiákra szüksége van az iparágnak. Nagy öröm számunkra, hogy a szakmában sokak által ismert és elismert hölgy vezetőket díjazhattunk, akik kiváló szakemberek, és sokak számára példaképként szolgálhatnak – mondja Barna Zsolt.

A díjakat Bándy Zsolt, a Navigátorvilág kiadóvezetője és Patai Krisztina, a Waberer’s ESG igazgatója adták át, a Szállítmányozás 2023 konferencián, november 23-án.

Nyitóképünkön Szécsi Gabriella és Patai Krisztina.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek