Tömegközlekedéssel a Hungaroringre!

iho   ·   2023.07.19. 15:00
ors-vezer-tere-475636

Július 21–23. között rendezik a Formula–1 Magyar Nagydíjat, amire idén is óriási az érdeklődés, a vasárnapi versenynapra már tavaly decemberben elkelt az összes belépő. A többnapos rendezvény 80–100 ezer látogatót vonz, és nagyjából ötödük választja a közösségi közlekedést a ki- és hazajutáshoz.

A Formula–1 Magyar Nagydíj szervezői az elmúlt években egyre nagyobb mértékben vonták be a közösségi közlekedést a látogatók utazásának megkönnyítése érdekében. A Formula–1 idején sokszorosára nő az autós forgalom, ezért a dugók és a parkolóhely-keresés elkerülése érdekében érdemes elsősorban a nagykapacitású, kötött pályás eszközök segítségével, és a hozzájuk kapcsolódó autóbuszjáratok nyújtotta lehetőségeket kihasználva utazni a Hungaroringre és vissza.

A MÁV–Volán-csoport a látogatók minél gördülékenyebb ki- és hazajutásának elősegítése érdekében fokozottan készül a háromnapos versenyre: a MÁV-Start gödöllői járatai Kiss és Flirt motorvonatokkal, a MÁV–HÉV járatai megnövelt kapacitással, – hosszú hatkocsis szerelvényekkel – a H8-as HÉV szokásosnál sűrűbben, 10–15 percenként közlekedik, egy-egy zöld szerelvényen több száz utasnak jut hely. A versenypályához az Örs vezér terétől induló H8-as HÉV-vel, a Kerepesre vagy Gödöllőre közlekedő vonatokkal utazhatnak.

 Kerepes állomásról közvetlen, díjmentes buszjárat indul a versenypálya 3-as kapujához, a visszaúton is ezzel a buszjárattal érhető el a legkönnyebben a HÉV. Szilasligetről, valamint Mogyoródról nem indulnak buszok a rendezvény helyszínére. Az autóbuszok Kerepesről a Hungaroringre mindhárom napon már reggel 7 órától közlekednek. A járatok pénteken 13:20-ig, szombaton 15:50-ig, vasárnap pedig 14:50-ig, a Budapestről érkező HÉV-ekhez igazodva, az állomás melletti buszfordulóból (a helyijárat és a 992-es éjszakai busz megállójából) indulnak.

A versenypálya 3-as kapujától pénteken és szombaton 16:00 és 20:00 között legalább húsz percenként, vasárnap pedig 16:45-től és 23:30-ig igény szerint folyamatosan indulnak a közvetlen autóbuszok Gödöllőre, ahonnan Budapest felé a MÁV-Start motorvonataival vagy a HÉV-vel, illetve a Volánbusz regionális járataival is tovább lehet utazni. Azoknak, akik nem a H8/H9-es HÉV-vonal mentén laknak, kifejezetten a MÁV-Start szolgáltatását ajánlják a hazaútra, hiszen a vonatok 30–40 perc alatt megérkeznek a Keleti pályaudvarra, ahonnan az M2-es metróval lehet továbbutazni.

A pálya 3-as, 4-es, 5-ös és 6-os számú kapuja Szilasliget HÉV-megállótól gyalogosan, körülbelül harminc perces sétával is elérhető.

A jegyváltás megkönnyítése érdekében a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a Volánbusz érintett, menetrendszerinti járataira fixáras jegyet is bevezetnek. Az egyútra szóló „Hungaroring jegy” 750 forintba, az oda-vissza útra is érvényes „Hungaroring flexijegy” 1500 forintba kerül. A fenti jegytípusok elérhetők a MÁV-Start jegypénztáraiban, automatáknál és a MÁV applikációban a Térségi és városi jegyek menüpontban, valamint megvásárolható a Budapesti Közlekedési Központ pénztáraiban és automatáiból is. A BKK Mogyoród HÉV-állomáson és Szilasliget HÉV-megállóhelyen a rendezvény napjain alkalmi pénztárakat működtet, így ott is lehet menetjegyet váltani, naponta 16 és 21 óra között.

További információk a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, és a Volánbusz honlapjain találhatók.

(Nyitókép: MTI/Róka László)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek