Tovább terjeszkedik Spanyolországban az Ouigo

iho/vasút   ·   2023.05.04. 16:00
ouigo_spanyol

A diszkont díjszabású nagysebességű vonatok már a Madrid–Albacete–Alicante útvonalon is igénybe vehetők. Jegyek kilenc eurótól.

A napokban elindított nagysebességű szolgáltatás a francia nemzeti vasúttársaság SNCF spanyolországi diszkont leányvállalata, az Ouigo Spain harmadik viszonylata az Ibériai-félszigeten. A társaság vonatai naponta kétszer közlekednek a spanyol főváros Chamartín Clara Campoamor (röviden: Chamartín) pályaudvara és a Földközi-tenger partján fekvő, valenciai Alicante között; a 486 kilométeres utat kevesebb mint két és fél óra alatt teszik meg. A járatok útközben csak Albacete Los Llanos állomásán állnak meg – a Kasztília-La Mancha autonóm közösségben található város 322 kilométerre fekszik Madridtól. Jegyeket egy útra már kilenc eurótól, vagyis hozzávetőlegesen 3500 forinttól lehet vásárolni. Az utaskapacitás heti 28 ezer ülőhely.

Az Ouigo vonatai a Chamartín pályaudvar és Valencia-Joaquín Sorolla állomás között irányonként naponta háromszor vehetők igénybe. A két új járatpárral a társaság teljesíti azt az elvárást, melyet a spanyol infrastruktúrakezelő Adiffal kötött, nevezetesen hogy napi öt vonatpárt közlekedtet a Madridot az ország keleti részén fekvő Valencia autonóm közösséggel összekötő vasúti folyosón. A spanyol versenyhatóság CNMC elemzése szerint az Ouigo 2022 második végében már 36 százalékos piaci részesedést tudhatott magának a korridoron.

Az Ouigo 2021 májusában lépett be a spanyol nagysebességű vasúti piacra napi tíz, Madrid és Barcelona-Sants állomás között közlekedő diszkont vonatjárattal, elérhető és fenntartható alternatívát nyújtva a belföldi repüléssel szemben – a vonatok a két végállomás között csak a közel hétszázezres, aragóniai Zaragozában, valamint a 130 ezer lakosú, katalóniai Tarragonában állnak meg. A második útvonal Valenciával kapcsolta össze a fővárost, megállás nélküli járatokat kínálva. A társaság járatain az Alstom által gyártott, emeletes, Euroduplex-motorvonatokkal lehet utazni.

A hálózat ráadásul hamarosan tovább bővül: Sevilla, Málaga és Córdoba a következő célállomások, a járatok indításnak pontos időpontját azonban még nem jelentették be – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön az Ouigo egyik spanyolországi járata. Kép forrása: Ouigo / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek