Új elektromos iskolabuszt mutatott be a Blue Bird

iho/zöldút   ·   2023.07.18. 18:00
00_bluebird_electric

A nevadai Renóban bemutatott újgenerációs Vision nagyobb a hatótávolsága és gyorsabban tölthető az akkumulátora.

Az újgenerációs autóbuszban használt 196 kilowattórás akkumulátor huszonöt százalékkal nagyobb kapacitású a Blue Bird korábbi modelljeiben találhatóknál.  Ezzel a busz hatótávolsága egy töltéssel elérheti a 130 mérföldet, azaz a 209 kilométert. Az új akkumulátor alkalmas 80 kilowattórás gyorstöltésre, ennek köszönhetően akár három óra alatt feltölthető.

Az új buszoknál a Blue Bird korábbi gyakorlatával szemben 360 kilowattórás energiaátvitelre vállal garanciát, ami azoknak az üzemeltetőknek kedvez, akik az autóbuszok akkumulátoriban tárolt energiát visszatöltik a hálózatba, értékesítve azt a szolgáltatónak.

Az új, korszerűbb akkumulátoroknak köszönhetően az új generációs busz tömege 1000 fonttal, azaz nagyjából 450 kilogrammal csökkent a korábbi modellekhez képest, még az ülőhelyek száma 72-ről 77-re növekedett. A gyártó külön figyelmet szentelt továbbá a busz hideg, téli időjárási körülmények közti működésének javítására.

A bus-news.comon megjelent beszámoló szerint az elmúlt száz évben a Blue Bird az iskolabuszgyártás ikonikus szereplőjévé vált, az újgenerációs Vision iskolabuszainak köszönhetően egyre több észak-amerikai iskolai körzetben válik lehetővé a zéró-emissziós diákszállítás.

A buszokat elődeikhez hasonlóan a georgiai Fort Valleyban gyártják, a hajtáslánc a Cummins érdekeltségébe tartozó Acceleratól származik.

Brian Wilson, az Accelera képviseletében elmondta: „Az Accelera és a Blue Bird együttműködése ötödik éve tart, és közösen biztonságos, hatékony és fenntartható elektromos iskolabuszokat gyártunk. A járműflotta szén-dioxid-mentesítése nem egyszerű feladat, de az ehhez hasonló együttműködések új korszakot jelentenek ezen a téren.”

(Nyitóképünkön a Blue Bird újgenerációs Vision elektromos iskolabusza)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.