Új fuvarozó az Új Selyemúton

iho/vasút   ·   2021.10.19. 12:00
rhenus

A Rhenus új eurázsiai vasúti fuvarja Dél-Koreát, Kínát és Oroszországot köti össze Lengyelországgal.

Az október 11-én elindított szolgáltatás célja, hogy életképes logisztikai lehetőséget nyújtson időérzékeny, nagy értékű árukhoz. A Rhenus ezen felül bejelentette a dél-koreai, szöuli fióktelepének bővítését is; a lépéssel működési képességeit erősíti a logisztikai vállalat.

A németországi, Holzwickede központú cég eddig légi és tengeri szállításokra összpontosított. Az új eurázsiai vasúti fuvar tudatos lépés volt a vasút felé: tehervonattal a fordulási idők akár negyven százalékkal rövidebbek lehetnek a tengeri szállításénál, a légi áruszállítással szemben pedig jelentős költségek takaríthatók meg. A Rhenus heti indulásokat tervez, háztól házig történő szállítással. A multimodális szállítás világméretű terjedésével az ázsiai-óceániai térség vasúti teherszállítási piaca jelentős potenciált kínál. A társaság a koreai vasúti szállítás bevezetésével tovább bővíti meglévő szolgáltatási körét, a megrendelők pedig még megbízhatóbb és személyre szabottabb megoldásokhoz jutnak az import- és exportszükségletek gördülékeny teljesítése érdekében.

A Global Industry Analysts Inc. piackutató vállalat adatai alapján a globális vasúti árufuvarozási piac 2020-ban 159,3 milliárd amerikai dollárt (körülbelül 49 ezer milliárd forintot) ért, a várakozások szerint 2026-ra 205,3 milliárd dollárra (jelenlegi árfolyamon bő 63 ezer milliárd forintot) fog nőni, 4,3 százalékos összetett éves növekedési ütemmel.

A koronavírus-pandémia kezdete óta a vasúti árufuvarozás mértéke felfelé ível, az egyik leginkább krízisálló szállítási megoldásként. Ennek következtében a légi és tengeri fuvarozás jól ismert logisztikai óriásvállalatai közül több is az Új Selyemút felé fordult.

Idén év elején a Maersk és a Mediterranean Shipping (MSC) nyitott egy Japán–Dél-Korea–Európa útvonalat Oroszország távol-keleti kikötőit érintve. Szeptemberben a Nissin Corporation és az Oroszországi Vasutak (RZSD) logisztikai leányvállalata, az RZD Logistics egyetértési nyilatkozatot írt alá a Japán–Oroszország–Európa tengeri és vasúti kombinált szállítási útvonal fejlesztése érdekében – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: reflex-logistics.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek