Új lízingcég új gépekkel érkezik

iho   ·   2014.07.08. 12:15
00kicsi

Az ELL tevékenységét azzal kezdte, hogy a Siemens AG-vel keretszerződést kötött ötven Vectron AC és MS villamos mozdonyra. Az elsődleges célországok Németország, Ausztria és Magyarország.

Az első ELL-Vectron Magyarországon. A képeken a Siemens, az ELL, a magyar LTE, az NKH és a MÁV TEB-K szakemberei is feltűnnek láthatóan elégedetten, miután a vizsga kitűnően sikerült<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(Szécsey István felvételei)

Az első ELL Vectron mozdony magyarországi, fékmozdonyos hatósági vizsgája július 3-án volt Hegyeshalom és Öttevény között, most még kikapcsolt Trainguard 200, azaz ETCS L2 berendezéssel. Így ezen első vizsgát még MIREL berendezéssel tették meg. Az ETCS esetén előbb még a magyarországi típusvizsgálati próbaüzem jön, pontosan ugyanúgy, mint azt már az ES64U2 és ES64U4 típusok esetén korábban már megtörtént.

Júliusban várhatóan még egy ELL Vectron próbázik Hegyeshalom és Öttevény között, majd három Railpool Vectron magyar vizsgáztatása következik. A sort más vasúttársaság által üzemeltetett, MIREL-lel és Trainguard 200-zal felszerelt Vectronok fogják folytatni. Ez utóbbiak bérbe adója az MRCE. Láthatóan mindhárom nagy mozdonykölcsönző cég (MRCE, Railpool, ELL) egyre aktívabb kis Hazánkban.

Az év második felében osztrák magánvasutak tizenöt, szintén Trainguard 200-zal (ETCS L2) felszerelt villamos mozdonyai hazai vizsgáztatása kezdődik. Ezek nem Vectronok, hanem többáramnemű Eurosprinterek (ES64U4). Az NKH-tól nemrég érkezett meg nyolc, Trainguard 200-zal felszerelt, MRCE tulajdonú ES64U2 üzembehelyezési engedélye. Így tizenötre nőtt a flotta, amely hazai ETCS forgalomra alkalmas, persze egyelőre egyes szinten, miután kettes nálunk még nincsen. A sürgősség oka az, hogy az ELL-től a Rurtalbahn Cargo által bérelt mozdonnyal az LTE GmbH magyar részlege által üzemeltetve, a kecskeméti Daimler-Benz AG gyárból Mercedeseket fognak mihamarabb Németországba szállítani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek