Újabb adag dízel-Flirtöt vesznek a szlovének

iho/vasút   ·   2023.07.01. 09:00
sz_flirt

Húsz dízelmotorvonattal frissíti tovább járműflottáját a nemzeti vasút SŽ, ezzel már 72 Stadler-szerelvényük lesz.

A 148,3 millió euró, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 55,7 milliárd forint értékű megállapodást a napokban, Grosuplje állomás korszerűsítésének elkészülte alkalmával írták alá a felek. A várhatóan 2025-től forgalomba álló járműveket úgy építi meg a Stadler, hogy azokat a jövőben át lehessen alakítani villamos üzeműre is.

Az SŽ szerint a tervezett további infrastruktúra-fejlesztésekkel akár kilencven perc alá lehet majd szorítani 2025-re a Ljubljana és Maribor közötti menetidőt. Az infrastruktúra korszerűsítésével, valamint egy új ljubljanai megálló létesítésével 2030-ra meg akarjál duplázni az utasszámot: jelenleg évente 15 millióan választják a vasúttársaság járatait, a cél, hogy az évtized végére már 30 millióan használják a vasutat.

Robert Golob szlovén miniszterelnök elmonda: a fenntarthatóság ad új jövőt a vasúti közlekedésnek. A folyamatban lévő klímaváltozásra való tekintettel növelni kell a vasút jelentőségét. A politikus azt szeretné, hogy a vasút vezetése maradéktalanul felismerje ezt, megragadja a lehetőséget, és elkezdjen fenntartható módon viselkedni, keresve az üzleti lehetőségeket – írja a Railway Gazette.

A SŽ tavaly szeptemberben zárta le gördülőállomány-fejlesztési programjának első szakaszát, amikor átvette a Stadlertől rendelt huszonegy villamos- és huszonegy dízelüzemű Flirt, valamint a tíz kétszintes, háromrészes, villamos üzemű Kiss motorvonatok utolsó példányait. Az ötvenkét szerelvényt két adagban hívták le, kimerítve a 2018 áprilisában kötött keretszerződést.

A svájci gyártó nem panaszkodhat a Flirtök értékesítéseiről: a motorvonatplatform huszonegy év alatt, június közepére érte el a kétezer-ötszázadik eladott szerelvényt – az olaszországi Valle d’Aosta régióból rendeltek négy vonatot. Az elsőket még 2002-ben a Svájci Szövetségi Vasutak (SBB) vásárolta. A napokban ráadásul a litván állami személyszállító vasúttársaság, az LTG Link is bejelentette igényét tizenöt széles nyomtávú Flirtre.

(Nyitóképünkön az egyik, már forgalomba állított, szlovén dízel-Flirt. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek