Újabb sikeres dokkolást hajott végre a kínai űrhajó

MTI   ·   2011.11.14. 18:22

Másodszor is sikeresen kikötött a Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajó a kínai kísérleti űrállomásmodulnál, a Tienkung-1-nél (Tiangong-1), s két napig még együtt keringenek tovább - jelentette a kínai média hétfőn.

Az újabb dokkolásra a terveknek megfelelően, 12 napos közös keringést követően került sor, azután, hogy a Sencsou-8 ember nélküli űrhajót lekapcsolták a kínai űrállomás moduljáról.

Az űrhajót november elsején állították pályára és két nappal később találkozott az űrben a Föld felett 343 kilométer magasságban keringő "Mennyei Palotával". Utóbbi szeptember 29. óta "várt" az űrben.

A dokkolás műszaki rendszerét több mint 10 ezer darabból alkották, a Sencsou-8-on pedig több mint 600 műszer található - közölte korábban az emberes kínai űrprogram szóvivője Vu Ping (Wu Ping), azzal, hogy mindezek kínai gyártásúak.

A Sencsou-8 az újradokkolás után még két napig együtt kering az űrállomásmodullal, majd helyi idő szerint csütörtökön, az esti órákban tér vissza a Földre. 2012-ben további két alkalommal kísérlik meg egy-egy űrhajóval a Tienkung-1-nél a kikötést; az egyiknek biztosan lesz legénysége.

A Hszinhua hírügynökség a hétfői eseményhez kapcsolódóan megjelentett kommentárja "szilárd lépcsőfokként" jellemezte az eredményt a mélyebb űrkutatás irányába vezető úton. Az űr felfedezése együttműködést igényel a területen tapasztalatokat szerzett nemzetektől - mutatott rá a hírügynökség, hozzátéve, Kína hozzájárult ahhoz, hogy Németország biológiai kísérleteket végezzen a kínai űrjárművön.

Kína 2016 körülre szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már az űrhajósok fogadására alkalmas 60 tonnásra tervezett űrállomását kívánja működésbe hozni. Elképzelései szerint ez idővel felválthatná a küldetését akkoriban befejező Nemzetközi Űrállomást, külföldi űrhajósokat fogadna.

Kapcsolódó hírek