Újabb sztrájkot hirdetett a német mozdonyvezetők szakszervezete

MTI/iho   ·   2021.08.21. 09:00
db_strike_141108_43

A munkabeszüntetés a személyszállításban hétfőn kezdődik és szerdáig tart.

A GDL bejelentése szerint a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság teherszállítási ágazatában már szombaton 17 órától sztrájkolnak. A személyszállításban hétfő hajlani 2 órától szerda hajnali 2 óráig lesz munkabeszüntetés.

A szakszervezet legutóbb augusztus 10-étől sztrájkolt augusztus 13-áig. Azóta viszont nincs előrelépés a bértárgyaláson, mert a munkaadói oldal „kivárásra játszik”, így folytatni kell a nyomásgyakorlást. A dolgozók azért élnek a sztrájkhoz fűződő alapvető jogukkal, mert a vállalat továbbra is inkább az adófizetők pénzét költi ahelyett, hogy tisztességes béreket fizetne a dolgozóinak – hangsúlyozták, türelmet és megértést kérve az utazóktól.

A GDL 3,2 százalékos béremelést és a koronavírus-járvány megpróbáltatásai miatt 600 eurós prémiumot követel, a bérmegállapodást pedig huszonnyolc hónapra kötné meg. A DB 3,2 százalékos emelést ajánl, de negyven hónapra kötne megállapodást.

A sztrájkban a bérek mellett szerepe van a hatalmi harcnak is, amelyet a nagyjából 40 ezer embert – mozdonyvezetők mellett vonatkísérőket is – képviselő GDL folytat a DB-nél működő másik, sokkal nagyobb érdekképviselettel, a mintegy 200 ezer munkavállalót összefogó vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezetével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek