Újabb vasúti határzárak

iho/vasút   ·   2020.03.18. 09:00
400px_cfr477

A román vasút tájékoztatása szerint a Kürtös (Curtici)–Lőkösháza határátmenetben közlekedő nemzetközi vonatok nem lépnek be Magyarországra. Románia felé és vissza irányban az eljutás csak Lőkösházáig és Lőkösházától biztosított. A román kocsik csak a román szakaszon Kürtösig és Kürtöstől, a magyar kocsik pedig csak Lőkösházáig és Lőkösházától közlekednek. Ennek következtében március 17-étől csak Budapest-Keleti és Lőkösháza, valamint Lőkösháza és Budapest között közlekedik a 78-as és a 79-es számú Kőrös Intercity, a 72-es és 73-as Traianus Intercity (Budapest felé március 18-án még belép) vonatpárok és a Budapestet Bukaresttel összekötő 472-es és 473-as Ister EuroNight (Budapest felé március 18-án még jár). Ugyanígy csak Lőkösháza és Budapest között jár a 74-es számú Fogaras Intercity, kilépő irányban (75-ös) pedig március 18-ától korlátozódik a belföldi szakaszra. Szintén csak Lőkösházától indul a 346-os Bukarest–Budapest–Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi gyorsvonat, ellenkező irányú, 347 számú párjának március 18/19-étől lesz Lőkösháza a végállomása. Romániába a vasúti eljutás jelenleg Biharkeresztesen keresztül biztosított.

A romániai Kürtösre már nem mehetnek át a nemzetközi járatok (fotó: Tevan Imre)

A MÁV-Start az étkezőkocsi-szolgáltatást is szünetelteti a nemzetközi vonatokon. Az érintett járatok a Záhony–Budapest–Bécs viszonylatú, 140/147 számú Hortobágy Eurocity, a Kolozsvár–Budapest–Bécs útvonalon közlekedő 143/144 számú Transilvania Eurocity, a Budapest és Bécs között közlekedő, 146/141 számú Semmelweis EC és a 148/145 számú Lehár EC, valamint a Budapest és Brassó közötti, 406/407 számú Corona Intercity.

A GYSEV Zrt. vonalhálózatát érintő nemzetközi vonatforgalomban egyelőre annyi változás történt, hogy az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) Szentgotthárd és az ausztriai Fehring, illetve Jennersdorf között felfüggesztette a személyszállító vonatok közlekedését. A Sopron állomást érintő nemzetközi vonatforgalomban nem történt változás, a vonatok menetrend szerint közlekednek Bécs és Bécsújhely, valamint Deutschkreutz irányában is. Sopron állomáson az Ausztriából belépő vonatok esetében folyamatos ellenőrzést tart a rendőrség. Szintén menetrend szerint közlekednek a Fertőszentmiklós állomásról induló és oda érkező nemzetközi személyvonatok is. A belföldi vonatforgalomban jelenleg semmilyen korlátozás nem lépett életbe, a vonatok menetrend szerint közlekednek.

Gyakorlatilag már csak Hegyeshalomnál, valamint az eddig is minimális kapacitással üzemelő kelebiai határátmenetnél járnek át a vonatok (kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

Sopron állomás nemzetközi személypénztára március 17-étől visszavonásig technikai okok miatt zárva tart. A nemzetközi menetjegy-visszatérítési igényeket az Utascentrum belföldi pénztárában lehet benyújtani.

A szlovák kormány döntésének értelmében külföldről nem fogadnak, illetve külföldre nem indítanak személyszállító vonatokat. Ennek értelmében a GYSEV Hegyeshalom–Rajka–Rusovce(Oroszvár)–Bratislava-Petrzalka (Pozsony-Ligetfalu) viszonylatban közlekedő személyvonatai további intézkedésig nem közlekednek. A Hegyeshalom–Bezenye–Rajka vonalszakaszon továbbra is járnak a GYSEV a menetrendben meghirdetett személyvonatai. Ezzel összefüggésben a Deutschkreutz(Sopronkeresztúr)–Sopron–Ebenfurt–Wien Hauptbahnhof–Bratislava-Petrzalka (Pozsony-Ligetfalu) útvonalon közlekedő, az ÖBB/GYSEV-Raaberbahn által üzemeltetett RegioExpress vonatok további intézkedésig csak az osztrák–szlovák határig, Kittsee állomásig, illetve Kittsee állomástól közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek