Útnak indult az Adriára az idei első pozsonyi fürdősvonat

Korcsmáros Gábor   ·   2024.05.05. 12:00
Split

Október 5-éig heti három alkalommal lesz közvetlen vonat Pozsonyból Splitbe. 

Elindult a ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság és az osztrák ÖBB által közösen közlekedtetett közvetlen járata Pozsonyból Splitbe. Először május 3-án, délután 15 óra 26 perckor gördült ki a járat Pozsony-Újváros (Bratislava-Nové Mesto) vasútállomásáról. Az elmúlt évek gyakorlatával szemben idén nem a főpályaudvarról indul, és nem is Marcheggnél lép be Ausztriába a vonat – az itt zajló felújítás és villamosítás miatt. A mostani, nyári szezonban Ligetfalut (Petržalka) útbaejtve megy a járat Bécsbe, ahol felveszi az autószállító kocsit is. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség Pozsonyból autót szállítani Splitbe, bár aki nagyon ragaszkodik a dalmáciai kocsikázáshoz, minden további nélkül átautózhat a szlovák fővárosból Bécsbe, a távolság mindössze nyolcvan kilométer. 

Az első járat a ZSSK tájékoztatása szerint 96 százalékos kihasználtság mellett közlekedett, összesen százhetvenhárom utas tartózkodott a vonat fedélzetén. A legtöbben, hatvanhárman hálókocsiban utaztak, az autó- és motorkerékpár-szállító vagonon pedig harminchárom jármű volt az első úton. Pozsonyból összesen huszonhat utas indult el a dalmát tengerpartra. Az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy idén is sokan veszik majd igénybe a közvetlen járatot a dalmát tengerpartra. Az ÖBB-vel közösen eddig már tizenegyezer jegyet adtak el a járatra, ami a múlt nyári szezonban tizenkilenc ezer utast szolgált ki. 

(fotók: ZSSK)

Pozsonyból az EuroNight kategóriába sorolt vonat minden szerdán, pénteken és vasárnap, május 3. és október 5. között közlekedik, visszafelé Splitből pedig hétfőnként, csütörtökönként és szombatonként indul majd. Indulás Pozsonyból 15:26-kor, Splitbe másnap reggel 8 óra 20 perckor érkezik meg a járat, ellenkező irányban Splitből 17:29-kor indul, hogy másnap délelőtt 11:00-ra fusson be Pozsonyba. 

A legolcsóbb jegyár egy irányban 29,90 eurótól kezdődik; ez csak a fülkés ülőhelyet foglalja magában, a fekvőhelyes és hálókocsi helyek már jelentősen drágábbak. A hathelyes kusett kupéban egy felnőttjegy ára 59,90 eurótól indul (gyermekek esetében 34,90 euró). A háromágyas hálókocsifülkében egy felnőttjegy 99,90 euróba kerül (gyermekek esetében 49,90 euró), a kétágyas fülkében egy felnőttjegy ára 124,90 euró (gyermekek: 64,90 euró). A legdrágább az egyágyas fülke, ahova 244,90 eurót kell fizetni egy irányban a kényelemért. Az árképzés is dinamikus, így a vonat aktuális foglaltságától függően változnak az árak az egyes kategóriákban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek