Vagány lett a Floyd felújított Sulzere

Vörös Attila   ·   2017.05.02. 11:15
15floydbaja

Az év elején felújította a Floyd a 609 003-as Sulzerét. A mozdony ütemezett főjavítása során megkapta a jelenlegi flottafestést is: a csupa fekete mozdony felső fele már fehér, a határon kék–piros csíkkal. Műszakilag az egyetlen újdonság a LED-es homlokfényszóró, ez ugye nem új találmány, már évek óta kerülnek fel ezek az egységek a Floyd mozdonyaira.

A 003-as Sulzer áprilisban fixen a bajai fordát járta: a cég tartályvonata hétfő reggel érkezik meg a város szélén levő lefejtő állomásra és szerdán délután tér vissza Budapestre. De a Sulzer a hét második felében sem pihen, a Floyd változatos munkákkal látja el a nagydízelt.

Bajáról gyorsít Kiskunhalas felé a Sulzer tizenhárom kocsis tehervonatával. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A Floyd az első magán-vasúttársaságként kezdte meg árufuvarozási tevékenységét Magyarországon 2004. június 14-én. A cégnél jelentek meg elsőként a külföldről beszerzett, a MÁV vontatóállományához szokott szemű magyar vasútbarátoknak olykor igencsak furcsa mozdonyok, így a román Sulzerek vagy a cseh–szlovák Kocúrok. A Floyd flottája az eltelt tizenhárom évben folyamatosan bővült, fejlődött, 2013-ra már négy LDH/E1250-es Dácsia és három Sulzer képviselte a dízel szekciót. De már érkeztek az angol mozdonyok is, a dízel 56-os sorozatból hármat, a villamos 86-osból kilencet vásároltak meg. Egy-egy angol gépet eleve alkatrészbányának vettek, a többiek viszont azóta is termelnek. Leszámítva a tavaly ősszel Nyúlnál tragikus balesetet szenvedett 659 002-es nagydízelt – ennek a gépnek a sorsa továbbra is kérdéses.

A Floyd első Sulzere (609 001) 2007 februárjában Baján (fotó: Fritz Gergely)

2013-ban aztán tulajdonos- és arculatváltás is történt a Floydnál, a társaság pedig megszabadult a román eredetű dízelei egy részétől. A két LDH1250-es Dácsiát összevágták, az első két Sulzert pedig eladták Romániában. Csak a 003-as maradt, hogy aztán 2014 nyarán újabb két Sulzer érkezzen a Constantin Gruptól bérbe. Közülük a 601 567-est tavaly megvásárolta és ma is használja a Floyd, a 600 936-os pedig azóta a PSŽ-nél végez bérbérmunkát, a Floydnak már nincs hozzá köze..

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek