Váltott a BKV, de vannak biztonsági őrök

Kecskés Ágnes   ·   2012.01.03. 19:30
00

A külsős biztonsági őröket adó cég szerződése tavaly december végén járt le. A BKV Zrt. tavaly szeptember 26-án jelentette meg ajánlattételi felhívását a Közbeszerzési Értesítőben. Három ajánlat érkezett, a nyertes a DDTH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett – értesült az iho.hu.

Az új biztonsági őrök az eddigiekhez hasonlóan a beléptetés során a jegyek, bérletek meglétét, illetve érvényességét ellenőrzik, de pótdíjazást továbbra is csak jegyellenőrök végezhetnek. A csere az utasok számára nem jelent változást.

Üres állomások, szabad bejárás? BKV ellenőrök azért pár állomáson voltak január 2-án<br>(Vörös Attila felvételei)

A kiírás szerint a nyertesnek napi 240 őrrel kell jegyellenőrzést végeznie metró, HÉV és egyéb felszíni közösségi közlekedési járműveken, illetve eseti jelleggel személy- és vagyonellenőrzési tevékenységet is járműveken és megállóhelyeken.

Cégközeli forrásoktól szerzett információink szerint a DDTH vagyonőrönként 1100 forint körüli óradíjért vállalta a munkát, a közlekedési társaság most is a teljesített órák száma alapján havonta fizet. A tavalyi szerződés keretösszege a hírek szerint 4,6 milliárd forint volt.

A közbeszerzésen csak olyan jelentkező indulhatott, amely az előző három évből kettőben már ellenőrzött utazási jogosultságot, átlagosan legalább száz emberrel. Előírták egyebek mellett a megfelelő minőségbiztosítás és a 24 órán át működő diszpécserközpont meglétét is.

A nyertes cégnek vállalnia kellett a leendő ellenőrök oktatási költségeit, ami egy 25 fős csoportnak 32 ezer forint alkalmanként. Emellett a pályázó adja az általa megbízott emberek formaruháját, és le kell tennie másfél millió forint biztosítékot is arra az esetre, ha az őrök nem tartanák be az elvárt magatartási szabályokat.

Az oktatás költségein tud spórolni az új cég, ha átveszi az eddigi dolgozókat. Őket ugyanis nem kell még egyszer kiképezni és levizsgáztatni. Az iho.hu tapasztalatai szerint ugyanis több régi arcot látni most is a bemeneti ellenőrzésnél.

Őriznek vagy ellenőriznek?

Kapcsolódó hírek