Vámszabad terület lehet Záhonyban

iho   ·   2014.10.10. 11:39

A javaslat részleteit a Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián ismertették. Az MLSZKSZ szerint megfelelő fejlesztéssel Záhony átrakókörzete alkalmas arra, hogy Európa keleti tranzitkapujává válhasson. A szomszédos országok vasúti fogadótermináljainak folyamatos fejlesztése miatt Záhony lemaradhat a versenyben.

A tengeri fuvarozás 42–45 napos időtartama helyett vasúton közel a felére, 18–22 napra csökkenhet az áruk célba érésének ideje, míg a fuvardíjak között jelentős különbség nincs. Az MLSZKSZ elemzése szerint Záhony alkalmas lehetne a célra, ám a jelenlegi, korszerűtlen technológia miatt nem képes felvenni a versenyt a konkurenciával.

A vámszabad terület létrehozása a körzeten belül zajló gazdasági tevékenységek árainak csökkenését, ezzel a beruházók fokozott betelepülését jelentené. A szövetség álláspontja szerint a vámszabad terület létrehozása csak az első lépés lenne Záhony térségének komplex logisztikai koncepción alapuló fejlesztéséhez – áll az MLSZKSZ sajtóközleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.